hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az otthonápolás és házi betegellátás legújabb európai trendjei

Hocare2.0 Interreg projekt II. Regionális online konferenciáján a KKV-k, közszolgáltatók, hazai és nemzetközi szakemberek együtt vitatták meg az otthonápolási és házi betegellátási/gondozási szolgáltatások legújabb európai trendjeit.

Hocare2.0 Interreg projekt II. Regionális online konferenciájára 2021.május 5-én került sor. Az eseményt az Országos Kórházi Főigazgatóság azzal a céllal szervezte meg, hogy a résztvevő szakembereket megismertesse a nyílt innováció és a közös értékalkotás (co-creation) módszertanának alkalmazása terén szerzett európai trendekkel, legfrissebb hazai és nemzetközi gyakorlatokkal. Továbbá gyakorlati példákon keresztül mutassa be a Hocare2.0 projektben közreműködő 6 ország jó gyakorlatait és tapasztalait arról, miként segítheti a közös értékalkotás módszertana az innovatív termékek és szolgáltatások fejlesztését az otthonápolás/otthon gondozás területén.

Európa népessége elöregszik, ezért egyre nagyobb a hiány az időseket gondozó szakdolgozókból. Ezért szükség van az egészségügyi és szociális ellátás folyamatainak digitalizálására.

A Hocare2.0 projektben kiemelten forntos az új, innovatív termékek és szolgáltatások fejlesztésében elérhető jó gyakorlatok megosztása.  A konferencia első angol nyelvű részében ezek bemutatása zajlott előadások, workshop formájában is. Például: „a Globodemic Technologies magyar kkv által kifejlesztett eszköz a csonttörések gyógyulását segíti, illetve a törések rehabilitációs idejét csökkenti. Ez igen hasznos, ha figyelembe vesszük, hogy a csontritkulás 75 év fölötti korosztály egyharmadát érinti, így ők jobban kitettek a csonttöréssel járó baleseteknek. Az eszköz lehetővé teszi, hogy a gyógyulási folyamatot úgy a csonttörést elszenvedett beteg, mind az őt ápoló segítő is figyelemmel kövesse“, mondta Bende Csaba, a Hocare2.0 projekt vezető partnerének, a  Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség projektmenedzsere. Egy másik alkalmazást, amely a szüleiket, vagy nagyszüleiket gondozó segítők számára készült, Jan Schneider, Prága 4. kerületi Önkormányzat Szociális Intézetének vezetője ismertette. Sokan informális segítőként gondozzák idős szüleiket, vagy más családtagjukat, ami miatt kiesnek a munkából. A szolgáltatás számukra nyújt segítséget, hogy visszatérhessenek a munkaerő piacra, ha már mentesülnek gondozási kötelezettségeik alól. Az új szolgáltatás variálja a formális és informális gondozási/ellátási formákat és ezek váltakozásával biztosítja, hogy a családtagjaikat ápoló segítők kapcsolatban maradjanak a munka világával, illetve visszakerüljenek a munkaerő piacra.

A konferencia második délutáni magyar nyelvű részét a nyílt innováció és a közös értékalkotás irányzatainak szenteltük, elsősorban olyan hazai jó gyakorlatának megosztásával, amelyek a kkv-k számára nyújtanak ösztönzést a végfelhasználók bevonásával fejlesztett innovatív termékek és szolgáltatások fejlesztéséhez. Az Európai Unióban számos olyan kezdeményezés létezik, amelyekkel az otthonápolási/gondozási termékek, vagy szolgáltatások fejlesztését és telepítését támogatják. (pl.: European Network of Living Labs, Living & Care Labs or D-Care Labs). Ezek a hálózatok a közös értékalkotás módszertanával megvalósuló, felhasználó központú innovációkat ösztönzik, ahol a közös értékalkotásal történő termék/szolgáltatás fejlesztés teljes folyamata, a kezdetektől a befejezésig, az érdekeltek és a végfelhasználók bevonásával történik.

A konferenciát moderált panel beszélgetés zárta. A panelban közreműködő meghívottak: Bódi Zsuzsanna, szenior stratégiai tanácsadó, ENOLL; Kis Márton, egészségügyi innovációs szakértő, Semmelweis Egyetem (EMK); Csizmadia István, szakmai vezető, Országos Kórházi Főigazgatóság; Gyergyák Ferenc, főtitkár TÖOSZ egyetértettek abban, hogy az egészség ipar egy olyan szektor, ahol a négyes helix (végfelhasználók, üzleti, kutatási, és közszolgáltatók) szereplők együttműködésének és a nyílt innovációnak kulcs szerepet kell kapniuk a szakmapolitikai ajánlások kidolgozásakor, amikor az uniós és hazai források, új támogatási konstrukciók (pályázati felhívások és/vagy kiemelt projektek) tervezésére, módosítására, vagy megnyitására kerül sor, hogy ezáltal ösztönözzék és elősegítsék az otthonápolási innovatív termékek és szolgáltatások létrehozását és elterjedését. A panel szakértői hangsúlyozták, hogy a jövőbeni cél az otthonápolási/gondozási szolgáltatásokhoz történő hozzáférés javítása, minőségük fejlesztése és költséghatékonyságuk fokozása, amihez elkerülhetetlen a szociális és egészségügyi ellátások folyamatainak és protokoljaninak, valamint a megvalósításukhoz szükséges technológiai innovációk együttes újra gondolása.

hirdetés

Könyveink