hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Az orvostársadalom örül a hálapénz eltörlésének

A MOK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Szíjjártó László kendőzetlenül mondta el a véleményét a hálapénzről a nalunkujszo.com-nak.

–  Nyilván hallott a győri esetről: a gyanú szerint egy osztályvezető főorvos fogadott el hálapénzt több betegétől. A MOK-ot ilyenkor külön értesítik, vagy a híradásokból jut információhoz az orvosi kamara is, ahogy mindenki más? 

– Nem értesítenek külön, de hallottam, tudok az ügyről. Ugyanúgy jutunk információkhoz, ahogy egyébként az emberek, de MOK tisztségviselőként kértem tájékoztatást a Petz-kórháztól: mi történt, kiről van szó, satöbbi. 

– Országosan ugyan nem ez az első eset, de Győr-Moson-Sopron megyében igen. Pontosabban kérdezem: a MOK tud más esetről? (Ugyanezt a kérdeztük a kórházi főigazgatóságtól is, de egy hete nem kapunk választ a kérdéseinkre – a szerk.) 

– Ilyen esetben a büntetőeljárástól függetlenül egy etikai vizsgálatot is kell indítanunk hivatalból a MOK saját hatáskörében. Eddig ilyenről a megyében nincs tudomásom.  

Egy etikai vizsgálatnak mégis mi a tétje: kizárhatnak egy ilyenért – nyilván ha be is bizonyosodik a gyanú – egy orvost? 

– Megrovástól pénzbírságon át a kizárásig széles a paletta. Egy ilyen ügy eredményezhet kizárást, de tudni kell, hogy az valójában felfüggesztést jelent, mert két évre szól. A büntetőeljárás sokkal súlyosabb dolog, az börtönbüntetéssel járhat. 

Kamarai elnökként, praktizáló orvosként és persze magánemberként mi a véleménye kollégája cselekedetéről – ha megint csak feltételezzük a gyanú alaposságát? 

– A paraszolvencia minden formája káros és elítélendő. Eltörlését az orvostársadalom nagy része elfogadta, s azt is merem állítani, hogy örült neki. Egy felmérés szerint ugyanakkor húsz százalékban még mindig jelen van. Nem szabad engedni ezt, s büntetni is muszáj azokat, akik a törvényt megszegik. Márpedig a hálapénz elfogadása, s pláne kierőszakolása annak minősül.

A teljes interjút a nalunkujszo.com közli.

(forrás: nalunkujszo.com)
hirdetés

Könyveink