hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Az orvos dönt, hogy házhoz megy-e

Köteles-e kimenni a háziorvos a beteg gyermekhez? A kérdésre az MNO kereste a válaszokat.

Erdélyi István, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének ügyvezetője, jogi szakértője az MNO-nak elmondta, a rendelet szerint a házi gyermekorvos a gyermeket vagy a rendelőben, vagy a saját környezetében, azaz otthonában láthatja el. Az otthoni ellátásra indokolt esetben kerülhet sor. Azt a háziorvosnak kell eldöntenie, mit tekint indokolt esetnek. (Sürgős esetben, amikor azonnali beavatkozásra van szükség, az Országos Mentőszolgálathoz kell fordulni.) Ha a gyermek nincs annyira rosszul, hogy ne lehetne elvinni a rendelőbe, de a szülő – például mert influenzás időszakban nem akarja az egyébként is beteg gyereket felülfertőződésnek kitenni – arra kéri az orvost, hogy otthonában lássa el a beteget, akkor az orvos maga dönthet arról, hogy a kényelmi szolgáltatásért felszámol-e díjat vagy sem, és ha igen, mennyit. A kapott pénzről számlát vagy nyugtát kell adnia.

Az orvosok nagy része az önkormányzattal kötött feladatátvállalási szerződésben látja el a háziorvosi teendőket, egyéni vállalkozóként vagy vállalkozás tagjaként, tehát számlaképes. A házi gyermekorvos a nem kötelező védőoltások beadásáért is kérhet alkalmanként maximum kétezer forintot. Az, hogy a házi gyermekorvos az újszülöttet a kórházból való hazaérkezést követően egy-két napon belül az otthonában megvizsgálja, az alapellátás része, tehát térítésmentes. Ha a szülő a gyermeket nem a saját háziorvosának a rendelési idejében viszi a rendelőbe, azt a vizsgálatot végző orvos ambuláns ellátás keretében elszámolhatja a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő), azaz az OEP utódja felé. Ezért a szülő természetesen nem tartozik pénzzel a gyermeket ellátó orvosnak.

Az összeállításból azonban kiderül, hogy nincs általánosan jellemző gyakorlat, úgyhogy mindenki jobban teszi, ha a meglepetések elkerülése végett a kezdetek kezdetén tisztázza a gyermekorvosával, hogy jön-e vagy sem, valamint hogy ennek mik a vonzatai.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink