hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Az ügyelő orvosok órabére 7 és 11 ezer forint között lesz

Erőltetett tempóra kapcsolták az ügyeleti rend bevezetését, a Népszava úgy tudja, márciustól Győr-Moson-Sopron megyében is elindítják.

A nyugati országrész háziorvosait már tájékoztatták a várható változásokról. Eszerint márciustól a korábbi 14 ügyeleti pont helyett 7 járásközpontban lesz az OMSZ által működtetett ügyeleti központ „integrálva a háziorvosi ügyeleti rendelővel”. 

Azaz itt várhatóan csak egy magas képzettségű egészségügyi szakember, úgynevezett nondoktor fogadja majd a segítségre szorulókat, és további hét helyen lesz elérhető délután négytől este tízig háziorvos. A mentőszolgálat ügyeleti pontján szolgálatot teljesítő szakemberek receptet nem írhatnak, gyógyszerelésről pedig egyeztetniük kell az orvosi ügyeletet ellátó szakemberrel. 

A tájékoztatón arról próbálták meggyőzni a nyugati országrész háziorvosait, hogy megoldható a feladat. Elhangzott, hogy a délutános, este tízig tartó megnyújtott háziorvosi rendelésen öt és este kilenc között várható a legnagyobb forgalom. Este tíz után az orvosi ügyeletet az OMSZ fogja ellátni, mivel éjjel főleg mentési feladatok vannak.

A Népszava által megkérdezett háziorvos számára nem volt túl megnyugtató a tájékoztatás. Körzetéhez 2800 ember tartozik, az ő nappali ellátásuk után kellene beülnie egy „meghosszabbított rendelésre”, ahol több tízezer olyan ember tartozna hozzá, akiknek nem ismeri a kórelőzményét, gyakorlatilag akkor látja majd őket először. És adott beteg vagy emlékszik a saját ellátási eseményeire vagy nem. Ez pedig – mint mondta – óriási ellátásbiztonsági kockázat.

A győr-soproni háziorvosi tájékoztatón az is elhangzott, hogy

  • a szakorvosok hétköznap óránként 9 ezer, hétvégén 11 ezer forintot számlázhatnak.

  • Az általános orvosoknak ugyanezért a munkáért hétköznap 7 ezer, a hétvégén óránként 9 ezer forintos díjazás jár.

  • A magasan képzett úgynevezett (APN) szakemberek óradíja 5500 és 7500 forint,

  • a mentőtisztek ugyanazon munkáért 5000 illetve 7000 forintot kaphatnak. 

  • A szakdolgozók óradíja 2900-3500 forint lehet.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink