hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egészségpolitika

Az MDF egészségügyi programja

A Magyar Demokrata Fórum nevében Bokros Lajos nem ígéri, hogy növelni tudja a költségvetésből az egészségügyi ráfordítást. Ehelyett többletbevételeket keres, kezdve a nyugdíjasok egészségügyi hozzájárulásától; az új egészségbiztosítási típusok és a választható alapbiztosítás bevezetésén át, a kórházak üzemeletetésének privatizációjáig.
A Magyar Demokrata Fórum egészségügyi reformja szorosan együtt mozog a személyi jövedelemadó változtatásainak tervével. A párt fontosnak tartja, hogy a munkaadó számára jelentkező bruttó bérköltség és a munkavállaló által kézhez kapott nettó bér közötti rés stabilan alacsony maradjon. Ez az egészségügyet azért érinti, mert a szűk adóék ellenére a személyi jövedelemadó mellett a társadalombiztosítási járulékokat tartalmazza.

A párt miniszterelnök-jelöltje emellett a társadalombiztosítás teljes megújítását is tervezi. Ennek része olyan ösztönző lépcsők beépítése, mellyel elérhető, hogy mind a munkaadók mind pedig a munkavállalók érdekeltek legyenek a kötelező társadalombiztosítási járulékok befizetésében. Ennek érdekében szorosan össze kívánja kötni a jövőbeni nyugdíj és egészségügyi szolgáltatások igénybevételét a rendszeres és igazolt járulékfizetéssel. Bokros Lajos szükségesnek látja a közteherviselésbe bevontak körének jelentős bővítését is – álláspontja szerint a nyugdíjasoktól is elvárható, hogy legalább jelképes mértékű tételes egészségügyi hozzájárulást fizessenek.

Bár több változtatásra irányuló javaslatot tartalmaz a program, a meglévő kapacitás és lehetőségek kiaknázására is felhívja a figyelmet. Az MDF úgy látja, az egészségügy nem csak egy megoldandó feladat: programjában megemlíti, hogy az ellátórendszer jól tervezett átalakítása, az ellátás fejlesztése gazdasági kitörési lehetőséget is jelenthet. Példaként a nyugati határszéleket hozza, ahol az Európából érkező betegek ellátása, rehabilitációja a biztosítójukkal kötött szerződések alapján valósul meg.

A Magyar Demokrata Fórum programja szerint az egészségügyre fordítható kiadások növelése az adóbevételekből, a költségvetésből korlátozott: „Illúzió tehát minden olyan elképzelés, mely szerint csupán szándék kérdése az, hogy mennyivel költünk többet a költségvetésből egészségügyre. A betegellátás normális működése érdekében többletforrásra van szükség, emellett kiszámítható környezetet kell teremtenünk tisztességes szabályozással, világos jövőképpel”.


A Magyar Demokrata Fórum a programjában említett többletforrásokat, valamint az egészségügyiben tervezett változtatásokat 15 pontba gyűjtötte:

 1. A paraszolvencia kifehérítése
Bokros Lajos álláspontja szerint ennek útja az alapbiztosítást kiegészítő biztosítás megteremtése. Ezzel az a beteg, aki választani szeretne az orvosok közt, a biztosító által fizetett térítést kiegészítve megtehetné. A bevétel egy része a kórházat illetné.

2. Étkezési hozzájárulás a kórházakban

3. A jelenleg vissza nem igényelhető ÁFA intézményekhez juttatása
A biztosítótól kapott összegnek kiszámítható az ÁFA tartalma. Ma ezt az egészségügyi intézmények nem igényelhetik vissza.

4. Kötelező ellátásszervező alapbiztosítást (ESZA) létrehozása
Az MDF fix befizetéssel, mindenki számára kötelező, de egymással versengő választható alapbiztosítás létrehozását javasolja. A biztosító csak a hozzá befizetett összeggel gazdálkodna, azaz a kezdeményezés nem az OEP kasszát érinti.

5. Önálló ápolásbiztosítást kialakítása
Az idős korosztályok létszámának növekedése miatt rohamosan nő az ápolás iránti igény. A Magyar Demokrata Forum szerint ez a biztosítás fedezné pl. a házi ápolást, ápolási eszközkölcsönzést vagy a hospice ellátást.

6. Önálló sport-, munkahelyi baleset és foglalkozás egészségügyi biztosítást kialakítása
Bokros Lajos álláspontja szerint ezzel a munkaadókat érdekeltté lehet tenni a munkahelyi baleset elleni védelemben és egészségvédelmi programokban.

7. Országos amortizációs alap létrehozása.
Az MDF miniszterelnök-jelöltjének terve szerint valamennyi önkormányzat fejkvótát fizetne a lakosai után a létrehozandó amortizációs alapba, és az állami költségvetés ezt kiegészítené. Az amortizációs alap ezután egy olyan kassza lenne, amelyből meghatározott szabályok szerint az egészségbiztosítási pénztár által a gyógyításért fizetett összeget kiegészítik egy amortizációs résszel. Így minden önkormányzat hozzájárulna az ország összes egészségügyi intézményének fenntartásához, még akkor is, ha területükön nincs ilyen intézmény.

8. Magánszolgáltatók bekapcsolódása a szolgáltatásba
Az MDF programja szerint a hiányzó kapacitások, meg nem felelő színvonalú ellátást nyújtó vagy teljes rekonstrukciót igénylő intézmények esetén lehetőséget kell teremteni arra, hogy magánforrásból létesülő intézmény vegye át az eddig működő szerepét.

9. Intelligens kártyahasználat megvalósítása
Ennek eleme a központi nyilvántartás és az elektronikus adatellenőrzés, melyek segítségével megszüntethetők a pazarló párhuzamos ellátások a rendszerben.

10. Törvény megalkotása az orvosi tevékenység végzéséről, az orvosok jogállásáról
Bokros Lajos megválasztása esetén vállalja a jogszabályok megalkotását, minek következtében az orvosok többsége nem közalkalmazottként, hanem szerződéssel dolgozna. Akár több kórházban is vállalhatna feladatot vagy háziorvosként/szakrendelésben dolgozó orvosként bejárhatna a kórházba is.

11. Szabad orvosválasztás; szolgáltatók közötti szabályozott verseny; új szolgáltatók belépése
Az MDF miniszterelnök-jelöltje egy újabb, az alapszolgáltatást kiegészítő, második pillér kiépítését tervezi, a kötelezően választandó magán egészségbiztosító pénztárak bevezetésével. A biztosítók közti szabályozott, de érdemi versennyel kívánja visszaszorítani a hálapénzt és a korrupciót, valamint csökkenteni a betegek kiszolgáltatottságát.

12. A praxistörvény megváltoztatása
A párt kormányzati szerepkörben a háziorvosi ellátást, járóbeteg szakellátást, az egy napos ellátást, a kistérségi (járási) egészségügyi központok megalapozott, kiszámítható fejlesztését is újragondolná. Álláspontjuk szerint lehetőséget kell biztosítani, a szakellátás működtetésének orvosok általi privatizálására.

13. A fekvőbeteg ellátó kapacitás áttekintése, az országos központok kialakítása a kapacitások újra-rendezése.

14. Szigorú szerződési feltételek kialakításával a kórházak működtetésének
privatizálása.


15. Az ellátórendszerben határozott minőségi ellenőrzése

(A Magyar Demokrata Fórum teljes választási programja letölthető a párt honlapjáról.)
G. K., medicalonline
 

cimkék

hirdetés

Könyveink