2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Az elhunytak négy százalékának nem volt más betegsége

Mint az az operatív törzs keddi tájékoztatóján elhangzott, halottaink közül továbbra is mintegy 4 százalék azok aránya, akik a fertőződést megelőzően nem szenvedtek valamilyen alapbetegségben.

Mára újabb 29 személy fertőzését igazolták. 1229 aktív fertőzöttet tartunk számon, ám az adatok ellenére lecsengő szakaszban van a járvány; a görbe 10. napja lefelé mutat – jelezte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Nemek közötti bontásban az eddigi 3921 fertőzött 58 százaléka nő, ami jellemzi a hazai korfát is. Legérintettebek a 65–79 év közöttiek, ők az összes fertőzés negyedét teszik ki. 80 év fölött a fertőzöttek 20 százalékát, az 50–59 közötti korosztályban 15 százalékát regisztrálták. Magyarországon végig alacsony volt a 14 év alattiak száma, összesen 54 pozitív esetet regisztráltak, míg 19 év alatt a járvány kezdete óta összesen 85 pozitív esetet találtak.

100 ezer főre nézve hazánkban 40 eset jut; ugyanez az arány a halálesetekben 5 személy. Területi eloszlásban továbbra is Budapest a legérintettebb (100 ezerre 106 eset), majd Zala megye (95), Fejér (89), Komárom (88) következik; Pest megyében 44 eset jut 100 ezer főre. A legkevesebb fertőzöttet Békésben találták, ahol 3 fertőzött volt 100 ezer lakosra a járvány teljes ideje alatt.

Müller Cecília elmondta: a 15. héten regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Akkor 712 fő vált pozitívvá, azóta folyamatos a csökkenés. Most, a 22. hétre 137 főt igazoltak pozitív esetnek a laboratóriumok. Ehhez hasonló az elhunytak grafikonja is: a 11. héten egy halottunk volt, a járvány kiteljesedésével, a 15. héten volt a legtöbb fertőzött és a 16. héten a legtöbb halál (91) – a 22. héten 35-en távoztak közülünk – mondta el az országos tisztifőorvos, azt is tudatva: többen érdeklődtek arról, mikor érkezhetett a vírus az országba, s mivel több mint 1000 olyan minta maradt a korábban beküldöttekből, amit a légúti vírusok kimutatása után újra felhasználhattak, ezeket utólag az új koronavírusra is megvizsgálták. Müller Cecília szerint összesen egy olyat találtak, amely pozitív volt. Ez a minta március 12-én érkezett az intézetbe. Idehaza március 4-én detektáltuk az első új koronavírus-fertőzést, s e vizsgálat az országos tisztifőorvos szerint azt jelzi, valóban ekkoriban érkezhetett a vírus, hiszen a korábbi mintákból nem mutatták ki az új koronavírus örökítőanyagát.

 

A védekezés jelenlegi szakaszában is fontos az önkéntes jogkövetés – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Lakatos Tibor rendőr ezredes szerint az elmúlt hétvégén pozitív tapasztalatokat szereztek a védelmi intézkedések betartásának ellenőrzése során, minimális számban kellett intézkedniük a rendőröknek. A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzési rendszerére már 1979-en regisztráltak, jelenleg 852 felhasználója van.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés