hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Az egyetemeken magas az átoltottak aránya

Az egyetemeken már most is kimagasló mértékű, átlagosan nyolcvan százalékos az átoltottak aránya, közölte az innovációért felelős tárca.

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ezúttal is konkrét javaslatokkal segíti a felsőoktatási intézményeket a biztonságos tanévkezdésben” – jelentette be Schanda Tamás. A tárca miniszterhelyettese kiemelte: az egységes iránymutatás alapján az oktatás normál munkarendben indulhat meg a hazai egyetemeken. A negyedik hullám közeledtével a még beoltatlan hallgatókat és a tanárokat is az oltás felvételére biztatjuk, hiszen az oltás a leghatásosabb védelem. Fontos, hogy a hallgatók magukat és társaikat is védjék a megbetegedés ellen. Ha vigyázunk egymásra, az idei tanév az egyetemeken, főiskolákon is szabadabb lehet.

A mai napon kiküldött ajánlás fő céljai a járvány terjedésének megelőzése, a felsőoktatásban dolgozók és az egyetemi hallgatók védelme a képzés folyamatosságának és az intézményi működés stabilitásának garantálása mellett.

A koronavírussal szembeni védekezés kiemelten fontos, a védekezés legeredményesebben alkalmazható eszköze pedig változatlanul az oltás. A felsőoktatási intézményeknek arra kell ösztönözniük hallgatóikat, oktatóikat és munkatársaikat, hogy éljenek a vakcina felvételére széles körben biztosított lehetőségekkel.

Schanda Tamás aláhúzta: „Az egyetemeken már most is kimagasló mértékű, átlagosan nyolcvan százalékos az átoltottak aránya. A jelenléti oktatás biztonságát növeli, ha a hiányzó egyötödből is minél többen oltatják be magukat. Az ingyenes védőoltást a hatályos rendelkezések szerint az egyetemek nem magyar állampolgárságú hallgatói is kérhetik.”

Az ajánlás a felsőoktatási intézmények látogatására, a kollégiumok, diákotthonok igénybe vételére, a rendezvények megtartására vonatkozó iránymutatást is ad. Az egyetemek feladatainak ellátása, polgárainak biztonsága érdekében a rektorok kötelesek gondoskodni a mindenkori védelmi intézkedések betartásáról.

hirdetés

Könyveink