hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

„Az egészségügyi béremelés jelentős része már biztosított”

Az eddig bejelentetten túl legalább két államtitkárság élén tervez még cserét a gigatárca új vezetője, Balog Zoltán, akivel a Magyar Hírlap készített interjút.

Az előd, vagyis a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az elmúlt évtizedekben is példátlannak mondható strukturális átszervezésekbe fogott, és nem csupán az oktatás terén. Úgy tűnt azonban, ezeket nem mindig sikerült a társadalom felé bemutatni, megmagyarázni. A kommunikáció terén tervez-e változást?

– Megvédeném az előző vezetést e tekintetben. A kormányzati ciklus első felében valóban szinte az összes rendszert, ha úgy tetszik, „felforgattuk”. Nem azért, mert a kétharmad révén megtehettük, hanem azért, mert nem működtek jól. Az átszervezések miatt ugyanakkor joggal érezhették úgy sokan, hogy bizonytalanná vált a helyzetük. Ezt elismerem. Most eljutottunk oda, hogy az átalakításokkal megcélzott embert és emberi közösségeket állíthatjuk a középpontba, nem az intézményt. Megjegyzem, az ezt tükröző átnevezés nem kerülhet többletköltségbe. A kormányfő, aki a minap ellátogatott a miniszteri értekezletünkre, azt mondta, hogy a nagy minisztériumon belül fel kell számolni a „szaktárca-sovinizmust”, vagyis azt a hozzáállást, hogy az egyik államtitkárság a másik rovására harcol ki a maga számára forrásokat. Egységben kell látni a megoldásra váró feladatokat, s ez végeredményben mégiscsak az ország újjáépítése. Mindezt természetesen kommunikálni is kell a társadalom felé. Ehhez hozzátartozik az átláthatóság, illetve az igazságosabb elosztás igénye.

Tény, a tárcánál lévő valamennyi terület sok pénzbe kerül. Gondoljunk csak az egészségügyi dolgozók meghirdetett béremelésére, amelynek fedezete kapcsán többen kétségeket fogalmaznak meg. Erősebb érdekérvényesítés várható öntől a kabineten belül?

– Ezt vitatom, szerintem éppen ez a minisztérium felügyeli azon területeket, amelyek hozzák a pénzt. Hiszen emberi erőforrás nélkül a gazdaság nem működőképes, ezért erre szánni valódi befektetés. Mondok egy példát: ha egy cigány vagy nem cigány magyar, lecsúszott családból származó gyermekének nem lesz kötelező hároméves korától óvodába járnia, hatévesen iskolaéretlen lesz, ezért kisegítő képzést kell neki biztosítani, majd később nem végzi el időben a nyolc osztályt, sőt vélhetően szakmája sem lesz. Jó eséllyel élete végéig a szociális rendszert terheli majd. Ez kerül majd nagyon sok pénzbe. Azt mondom, inkább építsünk óvodákat, azzal később az állam csak nyerhet. Egy kormánynak minimum közép-, de inkább hosszú távra kell terveznie, hiszen a nemzet fennmaradása a cél. Vagyis ebből a szempontból mi hozzuk a legtöbbet az országnak, még ha tényszerűen ma inkább – csúnya szóval – visszük is a pénzt.

Amiből a gazdasági mutatók alapján jelenleg nincs túl sok.

– Valóban, viszont eközben Magyarország hihetetlen erőforrásokkal bír, csakhogy ezeket nem használjuk ki, mert mindenki arra fókuszál, ne a másiknak, hanem magának szerezzen minél többet. Néha úgy tűnik, itt mindenki áldozat, miközben dolgozni csak kevesen akarnak. Természetesen harcolni fogok azoknak az embercsoportoknak, hivatásrendeknek az érdekeiért, amelyek nélkül nem tudunk boldogabb ország lenni. Az egészségügyi béremelés jelentős része egyébként már biztosított. Megemlíteném a gyógyszerkasszát, amelyben több tízmilliárdot sikerült úgy megspórolni, hogy egy fillért sem terhelünk a betegekre. Tehát igenis akad tartalék a rendszerben.

Elképzelhető, hogy kórházbezárásokkal növelné a kormány a pénzügyi mozgásterét?

– Eddig sunnyogott az állam, mert nem tisztázta, kinek a dolga pontosan a gyógyítás – vagy akár az oktatás – finanszírozása. Most egyértelműen lefektettük: az államé. A nagy átalakításokba úgy vágtunk bele, hogy közben iszonyatos gondok vannak a gazdasággal, a versenyképességgel. Ez egy óriási vállalás, ha úgy tetszik, erkölcsi döntés. Ugyanis a kétharmadunk rovására csináljuk. Nem arra használjuk a hihetetlen bizalmat, hogy magunkat még négy évre bebiztosítsuk. A saját politikai elitünket is megfeleztük. Ami a konkrét felvetést illeti, funkcióváltások, átszervezések lesznek, a hatékonyság és a színvonalnövelés végett ezek elkerülhetetlenek, de bezárásokra, remélem, nem lesz szükség. (...)

Lesznek további személycserék?

– Egyelőre csak az említett váltás mondható biztosnak. Újdonság lesz még az uniós források, támogatások szervezéséért felelős miniszteri biztosi pozíció létrehozása. Még egyeztetnem, beszélgetnem kell bizonyos emberekkel, de jelenleg úgy látom, további két államtitkárság élén biztosan lesznek változások.

A teljes interjú

...

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink