hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Az átmeneti kompenzáció nem orvosolja a háziorvosok problémáit

Az átmeneti kompenzáció nem oldja meg az alapellátók problémáit, mondta a 444.hu-nak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

„Az alapproblémát nem oldja meg” – mondta a 444.hu-nak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke arról a kormányrendeletről, ami három hónapig kompenzációt biztosít az új finanszírozási rendszer miatt sokat veszítő háziorvosoknak és fogorvosoknak.

A kormány tavaly év végén módosította a praxisok finanszírozási rendszerét. Ennek lényege, hogy a pénzosztáskor nagyobb súllyal esik a latba az orvosok teljesítménye, vagyis hogy hány pontot érnek el a központilag meghatározott szempontrendszerben. Ilyen indikátorok korábban is léteztek, de most módosítottak rajtuk, az eddigi területi díjat pedig az indikátoralapba forgatták.

Nagy Ákos szerint a kompenzáció elismerése annak, hogy „nagyon nagy kilengések lettek volna, és nagyon sok szolgáltatót tönkretettek volna”.

A háziorvosok és fogorvosok akkor kaphatnak kompenzációt, ha 100 ezer, illetve 75 ezer forintnál többet buknak az új rendszeren. Nagy azt mondta, ezzel pusztán annyit érnek el, hogy sokan nem most, hanem három hónap múlva fognak több százezer forintot veszíteni a korábbi finanszírozásból.

Kompenzáció helyett szerinte arra lenne szükség, hogy állítsák helyre a területi elvet, vagyis hogy milyen típusú körzet és hány beteg tartozik az adott orvoshoz. Ha pedig az indikátorok után akarnak fizetni, azt csak ezen felül, bónuszként kellene bevezetni, mondta.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerint a háziorvosi finanszírozás átalakítása a jelenlegi méltánytalanságokat orvosolja.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink