hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Az ÁSZ a kórházak vezetésének fejlesztéséről

Több éves ellenőrzési és elemzési tapasztalataival támogatja az Állami Számvevőszék az egészségügyi ellátórendszer vezetésirányítási rendszerének fejlesztését.

Domokos László, az ÁSZ elnöke 2019 novemberében a kórházigazgatóknak szervezett vezetőképzés nyitókonferenciáján hangsúlyozta, hogy „jól vezetett kórházakra van szükség". Az ÁSZ az elmúlt időszakban számos eszközzel támogatta a kórházak irányítását és a 2020-ban lezárt ellenőrzések már előrelépést mutattak a kórházak gazdálkodásában.

„Jól vezetett kórházakra van szükség" – hangsúlyozta Domokos László 2019. novemberében a kórházigazgatóknak szervezett vezetőképzés nyitókonferenciáján. Az ÁSZ elnöke rámutatott: A törvényi előírásoknak való megfelelés a gazdálkodásban éppen olyan lényeges, mint az orvos-szakmai protokollok betartása a gyógyításban, ezért fontos, hogy a kórházak betartsák a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásokat.

Jelentéseiben az ÁSZ több száz javaslatot tett a kórházak vezetőinek a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében. Ellenőrzési tapasztalatai széleskörű hasznosítása érdekében pedig a megállapításait több elemzésben összegezte. 2019 márciusában jelent meg az egészségügyi szakrendelők, 2019 áprilisában pedig a kórházak ellenőrzési tapasztalatait összegző elemzés. Az elemzések tapasztalataira építve az ÁSZ előbb egészségügyi szakrendelők elsőszámú vezetőinek, majd 2019 novemberétől az elmúlt években ellenőrzött kórházak főigazgatóinak szervezett etikus közpénzügyi vezetőképzést. 2020 áprilisában pedig központi költségvetési intézményként működő intézményeknek készített öntesztet adott ki, amellyel minden kórházi vezető tesztelhette az által vezetett intézmény szabályozottságát.

A kórházakat irányítását támogató értékelések 2020-ban is folytatódtak, és ezek már előrelépést mutattak a kórházak gazdálkodásában. 2020. júliusában zárult le 24 egészségügyi intézmény gazdálkodási kockázatainak értékelése és 16 kórház vezetője 2017. után kialakította a gazdálkodásban rejlő kockázatok kezelését, illetve megteremtette a közpénzekkel és az állami vagyonnal való átlátható, elszámoltatható, felelős, korrupciótól védett gazdálkodás garanciális feltételeit. Az ÁSZ ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a 8 magas és közepes kockázatú egészségügyi intézménynél intézkedések szükségesek a fennálló kockázatok kezelése érdekében.

2020. szeptember elején 24 – 2016-2018. között ellenőrzött – egészségügyi, illetve szociális intézmény utóellenőrzését fejezte be az ÁSZ, amely során az intézményvezetők által összeállított intézkedési tervek végrehajtását értékelték a számvevők. Kiderült, hogy a 24-ből 22 egészségügyi, illetve szociális intézménynél javult a közpénzügyi helyzet, csökkent a szabálytalan működés kockázata. Ezek a vezetők intézkedéseket tettek a törvényi megfelelés, illetve az irányítási és gazdálkodási kockázatok mérséklése érdekében.

2020. október közepén fejezte be az ÁSZ 41 egészségügyi intézmény gazdálkodási kockázatainak értékelését, melyek közül 29 intézmény vezetője már gondoskodott a gazdálkodásban fennálló kockázatok kezeléséről 2017-et követően. Ezek az intézmények igazolták a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodás feltételeinek kialakítását. 12 intézmény esetében ugyanakkor további intézkedések szükségesek a gazdálkodási kockázatok csökkentése érdekében – hívta fel a figyelmet az ÁSZ.

hirdetés

Könyveink