hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Az ÁNTSZ szerint a TASZ adatgyűjtése nem alkalmas vizsgálódásra

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala (ÁNTSZ OTH) minden lakossági bejelentést és panaszt kivizsgál.

A kórházi fertőzések a világ minden pontján, a legfejlettebb kórházi rendszerekben is rendszeresen előforduló megbetegedések, amelyek teljes mértékben nem előzhetőek meg, csak arányuk csökkentésére van lehetőség. Az egészségügyi ellátás, az orvostechnikai eszközök és a sebészeti beavatkozások fejlődésével mára már a súlyosabb állapotú vagy rendkívül legyengült betegek kezelésére és megmentésére is lehetőség van, ami megnöveli az egészségügyi ellátással összefüggésbe hozható fertőzések kockázatát, írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az ÁNTSZ.

Bizonyos egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések (egyes súlyos kórformák, vagy járványügyi szempontból kiemelt jelentőségű kórokozó által okozott fertőzések) a kötelezően bejelentendő fertőzések körébe tartoznak (1/2014. (I. 16.) EMMI rendelet). A kórházi fertőzésekre vonatkozó hazai felügyeleti és jelentési rendszer európai viszonylatban is magas színvonalú. A fertőzésekkel kapcsolatos panaszok kivizsgálása első fokon a területileg illetékes kormányhivatalok feladata. Emellett az ÁNTSZ OTH minden hozzá beérkező lakossági bejelentés és panasz kivizsgálásáról intézkedik. A TASZ által kezdeményezett kommunikációs kampány valójában sokkal inkább szól a TASZ-ról, semmint a magyar egészségügy vagy a magyar betegek helyzetéről és jogairól, a betegbiztonság védelméről.

Az a beteg (vagy hozzátartozója), akinél felmerült a kórházi fertőzés gyanúja, eddig is fordulhatott a kórház, illetve közvetlenül az ÁNTSZ OTH felé. Minden egyedi panaszbejelentést részletesen, az egészségügyi ellátásra vonatkozó teljes egészségügyi dokumentáció elemzésével, az érintett szakterület szakfelügyelő főorvosának bevonásával vizsgálunk ki. Névtelenül jelentett, általános történetek alapján nem lehet az egészségügyi ellátással esetlegesen összefüggő eseményeket kivizsgálni, tehát az ÁNTSZ konkrét adatok és leletek ismeretében a szakma szabályainak és a jogszabályoknak megfelelően jár el.

Mivel a TASZ adatgyűjtése sem a szakmailag megalapozott adatgyűjtési szempontoknak, sem pedig a jogszabályok által előírtaknak nem felel meg, ezért nem alkalmas arra, hogy az egészségügyi rendszer működésére vonatkozó, további intézkedéseket megalapozó, releváns információval szolgáljon.

Kérjük a lakosságot, hogy a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos bejelentéseiket vagy panaszaikat jelezzék az ÁNTSZ OTH felé a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen, segítve ezzel a kórházi ellátásban részt vevő szakdolgozók és orvosok munkáját, illetve a kórházi fertőzések visszaszorítása érdekében szükséges intézkedések meghozatalát, közli az ÁNTSZ.

(forrás: ÁNTSZ, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink