hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Az állam visszavenné az oltásbizniszt: vége az Omninvestnek?

Az egészségügyi államtitkárság ismét állami kézbe szeretné venni az influenza-oltóanyag előállítását. A Népszabadság birtokába került egy kormányzati dokumentum, amelyben a szakállamtitkárság a Nemzetgazdasági Minisztériumnak ezt javasolja. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kabinetfőnöke, Beneda Attila elismerte: az egészségügyi ágazat vezetőit „erősen foglalkoztatja”, miként növelhetnék az állam szerepét a védőoltások hazai gyártásában és forgalmazásában.

Ha az államtitkárság elképzelése találkozik a kormány szándékaival, akkor alaposan föladják a leckét a jogászoknak: a legutolsó megkötött szerződés a cég és az állam között 2019-ben jár le. Azt pedig, hogy ez a magánosítási szerződés mit tartalmaz, hogyan bontható fel, csak nagyon szűk kör ismeri.

A szocialista kormányok bőven költötték a pénzt az Omninvestnél, a társaságot azonban még az Antall- és a Boross-kormány fogadta el az állam fő vakcinapartnerének. Az akkor még ciprusi bejegyzésű Omninvest akkor vált közismertté, amikor a madárinfluenza-vakcinát, majd a hatalmas pánikot keltő új influenza elleni vakcinát is több milliárdért tőlük rendelte meg a Gyurcsány-kormány. A cég akkor folyamatosan támadások kereszttüzében állt, elsősorban az átláthatatlan tulajdonosi szerkezete és a Fidesz offshore-ellenes kommunikációja miatt, továbbá azért, mert az akkori kormány rendre azt hajtogatta, hogy a társaság valójában óriási bevételeket generál majd a magyar államnak. Gyurcsányék 2006-ban egy testreszabott pályázaton keresztül kétmilliárdot adtak fejlesztésre abban a reményben, hogy a várhatóan a Közel-Keletre eladható madárinfluenza-oltások bevételének 14 százalékát megkapva jelentős haszonhoz is jutnak. Az így szerzett állami bevétel utóbb a befektetés tíz százalékát sem érte el.

Tavaly júniusban átalakították a cég tulajdonosi szerkezetét, valószínűleg az offshorevádak ellensúlyozása érdekében. E tranzakcióval az Omninvest egy Romániában bejegyzendő új cég tulajdonába került, a romániai cégen pedig az öt magyar ügyvezető osztozott egyenlő arányban.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium tavaly vizsgálatot indított az Omninvestnek nyújtott kétmilliárdos juttatás felhasználásának feltárására. A vizsgálatot a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) végezte, és miután az ügyet lezárta, az idén feljelentést tett jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt a cég ellen. A hivatal az ellenőrzés végén azt állapította meg, hogy az Omninvest jogszabályba ütköző módon használta fel a számára 2006-ban nyújtott kétmilliárd forintos állami támogatást. Az Omninvest Kft. képviselői ugyan vitatták, hogy hibáztak volna, de még a Kehi-vizsgálat vége előtt visszafizették a kétmilliárd forintot és kamatait.

Falus Ferenc volt tisztifőorvos kérdésünkre azt mondta: az állampolgárok biztonsága érdekében nagyon fontos, hogy az influenza-oltóanyag gyártását kontrollálja az állam. A kellő felügyeletnek azonban nem feltétele az, hogy az állam tulajdonos is legyen. Erős biztonságot ad, hogy Magyarországnak van saját influenzaoltóanyag-gyártó kapacitása, ez garantálja, hogy egy esetleges új vírus ellenszerét akár nyolc-tíz hét alatt képesek vagyunk előállítani.

Danó Anna
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink