hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Augusztus végéig kell elkölteni a konszolidációs pénzt

A rendelet pontos és egységes értelmezése miatt a Kórházszövetség az OEP-hez fordult sürgős segítségért, írja  Magyar Hírlap.

A témában a lap megkereste a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnökét, aki emlékeztetett: a kórházrendszer a július végén kiadott kormányrendelet értelmében csaknem tízmilliárd forintot kapott működési támogatásként a társadalombiztosítási források átcsoportosításával. A kórházaknak gyorssegélyként kiosztott támogatás ötven százalékából lejárt köz-, illetve szállítói tartozásokat kell csökkenteni, de a fennmaradó összeget a várólisták mérséklésére is lehet fordítani.

Velkey György szerint ez az összeg átmeneti könnyebbséget jelent a több mint hatvanmilliárd forintos lejárt tartozásállomány rendezésében. „Az egyes kórházak között pontosan felosztott támogatást szigorú szabályok mentén augusztus végéig kell felhasználni. Mivel ez a határidő még nem járt le, a Kehi pedig csak a felhasználást követően tudja ellenőrizni a pénz elköltésének szabályszerűségét, a visszafizetési kötelezettség mértékét még nem ismerhetjük” – szögezte le az elnök.

Mint ismeretes, az OEP az ellenőrzések nyomán fizetési felszólításokat adott ki. Velkey György jelezte, a rendelet pontos és egységes értelmezése miatt az MKSZ az OEP-hez fordult sürgős segítségért. Úgy fogalmazott, a kórházak és beszállítók számára kedvező értelmezésről „a választ azonnal megkaptuk, azt a tagkórházaink megismerték, ez a visszafizetési kötelezettséget csökkenteni fogja”. Az elnök szerint a gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-rendelés ellenőrzése nyomán keletkező visszafizetések nehezen becsülhetők az év elején. „Ezek a megrendelések jelentős részben nem a kórházrendszerből, hanem a járó- és alapellátásból erednek. Az intézmények részére ilyen célra elkülönített keret nincs, a vényköteles készítmények és eszközök támogatása külön kasszából történik” – fűzte hozzá Velkey György.

hirdetés

Könyveink