hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Átmenetileg bezárt gyermekosztály, egy kis "migráncsozással"

Személyi feltételek hiánya miatt határozatlan ideig szünetel a betegellátás február 23-ától a sátoraljaújhelyi kórház csecsemő- és gyermekosztályán, valamint a gyermekszakrendelésen – közölte az MNO. A kórház szerint hétfőtől folytatódik az ellátás.

A kórház nem közölte, pontosan mi történt, miért lépett fel a „személyi feltételek hiánya”, de az intézmény Facebook-oldalára írt kommentekből az derül ki, hogy felmondott az egyetlen szakorvos. A kórház honlapjának tárolt változatán is egyetlen szakorvos neve szerepel a gyermekosztályon, a megbízott osztályvezetőé: Abdul Gafor Faris. A többiek „közreműködőként” vannak feltüntetve.

A kórház egy másik főorvosa, a patológiai osztály vezetője erre csak annyit írt: „migráncshiszti”. Ezen láthatóan felháborodott egy nő, aki láthatóan ismeri a helyzetet. Azt írta: a felmondott orvos magyar állampolgár, húsz évet dolgozott a kórházban. „Amíg húzta az igát, addig jó volt? Most meg már egy migráncs.”

A szülészeti és nőgyógyászati osztályon az újszülöttek ellátása és felügyelete folyamatosan biztosított, de az is a város házi gyermekorvosainak segítségével. A sátoraljaújhelyi és sárospataki csecsemő és gyermek betegeket ügyeleti időben a városi összevont háziorvosi ügyeleten látják el.

Az illetékes államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházat jelölte ki a betegek ellátására, ez azt jelenti, hogy a vidéki gyermek betegeket napközben, illetve ügyeleti időben is szakellátásra a Sátoraljaújhelytől több mint nyolcvan kilométerre lévő Miskolcra kell irányítani. Ennél már Kassa is közelebb van (55 kilométer), de nyelvtudás és EU-s egészségbiztosítási kártya nélkül nem érdemes útnak indulni.

A Központi Statisztikai Hivatal Egészségügyi statisztikai évkönyvéből kiderült, hogy több ezer orvos hiányzik Magyarországról: 2015-ben az orvosok országos nyilvántartásában 63 460 szakember szerepelt, ám a valóságban csupán 35 854-en tevékenykedtek a hazai egészségügyi ellátásban. Ráadásul mind nagyobb a szakmából kiöregedő, nyugdíjas orvosok száma, és őket nem pótolja megfelelő ütemben a fiatal nemzedék; sokan döntenek úgy, hogy inkább külföldön próbálnak érvényesülni, írja a lap.

A kórház honlapja szerint a gyermekellátás szünetelése csak átmeneti, hétfőig tart, az ellátás folytatódik.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink