hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

ÁNTSZ: Nem emelkedik a HIV-fertőzöttek száma

Nem emelkedett az újonnan regisztrált HIV fertőzöttek száma, az anonim szűrővizsgálat mindenki számára ingyenesen elérhető – közli az ÁNTSZ.

Az elmúlt 15 évben 35 százalékkal csökkent az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma a felnőttek körében, és 84 százalékkal nőtt az elmúlt 5 évben azok száma, akik antiretrovirális terápiában részesülnek – írja közleményében az ÁNTSZ. Hazánkban a legfrissebb eredmények alapján az elmúlt évhez képest nem növekedett az újonnan regisztrált  HIV fertőzőttek száma. 1986-óta van lehetőség az anonim HIV szűrővizsgálatra az ország több mint száz pontján, amely mindenki számára ingyenesen elérhető.

HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek Magyarországon, 2003-2016. I. félévA kombinált prevenció egyik fontos eleme a lakosság ismereteinek bővítése a HIV terjedéséről és a fertőződés megelőzéséről. A HIV-fertőzés emberről emberre a fertőzött egyén testnedveinek közvetítésével, szexuális úton (ondó, vér, hüvelyváladék), fertőzött vér, vérkészítmények, szövetek, szervek által, vérrel szennyezett tűk, fecskendők használata révén, mesterséges megtermékenyítés során, anyáról magzatra illetve csecsemőre (anyatej) történő átvitel kapcsán terjedhet.

A kombinált prevenció másik fontos eleme a HIV-szűrővizsgálatok számának növelése, hogy minél előbb fény derüljön a fertőzöttség tényére. Magyarország több pontján, köztük az Országos Epidemiológiai Központban is mindenki számára térítésmentesen elérhető az anonim HIV-szűrővizsgálat. Az Országos Epidemiológiai Központ ambulanciáján a hét minden munkanapján lehet szűrővizsgálatra jelentkezni. Meghatározott időpontban várják a szűrésre jelentkezőket, a szűrést követően a vizsgálati eredmény 1 hét múlva vehető át.

Az AIDS Világnapra a vérvételi ambulancia hosszabbított nyitva tartással készül, december 1-jén 9-18 óra között várják az anonim HIV-szűrővizsgálatra jelentkezőket. A vizsgálat eredménye másnap 13.00-óráig vehető át.

Cím: IX: kerület, Albert Flórián u. 2-6, a porta épülete

Telefonszám: 06 1 476 -1100/2471

Bővebb információt a HIV-fertőzésről és az AIDS betegségről a www.oek.hu oldalon található.

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink