hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Anesztézia: visszaszóltak az ápolók

A pécsi aneszteziológiai szakápoló képzés egyik hallgatója január elején nyílt levélben osztotta ki Csomós Ákos professzort, a Magyar Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Társaság elnökét, írja az Index.

Ruttkay Bánk elsősorban azt kérte ki magának, hogy Csomós Ákos az egyik nyilatkozatában azt mondta: „Én idézőjelbe tenném a magasan képzett nővér kifejezést".

Az egyik budapesti kórház intenzív osztályán főnővérként dolgozó Ruttkay azt írja: ő ugyan nem orvos, de számos szakképzettséggel rendelkezik, amelyeket több mint tíz év tanulással szerzett meg. 4 év egészségügyi szakközépiskola, 12 hónap felnőtt szakápolói képzés, 12 hónap intenzív betegellátó szakápolói, 12 hónap kardiológiai szakasszisztensi képzés, 4 év egészségügyi főiskola után most éppen a másfél éves egyetemi mesterképzését végzi.

"Ön szerint nem vagyok magasan képzett? Mindenkinek saját belátására bízom ennek megítélését. A velem egy csoportba járó, az Ön által olyannyira támadott MSc ápoló képzésen résztvevők hasonló adottságokkal, és tudással rendelkeznek." – írja levelében az Index szerint.

A most indult egyetemi képzésre eleve csak olyan embereket vesznek részt, akik már diplomával rendelkeznek, egészségügyi főiskolát végeztek, és többségük hosszú ideje dolgozik kórházban, komoly gyakorlattal rendelkezik. Ruttkay arra hívja fel a figyelmet, hogy az orvosok csak akkor tudnak megfelelő döntést és terápiás javaslatot tenni, ha megfelelő információk birtokába vannak. Ezeket az információkat az orvosok ezektől "a nem magasan képzett" ápolóktól kapják, akik amúgy jóval több időt töltenek a betegekkel, mint az orvosok

Ruttkay szerint az ilyen nyilatkozatok nem igazán tesznek jót annak, hogy sok ápoló minden nehézség ellenére mégiscsak az itthoni egészségügyben marad, pedig a hazai kórházakban az orvoshiány mellett még súlyosabb a hiány szakképzett ápolókból. Ruttkay szerint az elvándorlás oka nemcsak a pénz, hanem az is, hogy egy egészségügyi szakdolgozó előtt nincs igazi perspektíva.

A most indult új képzés épp ezt adja nekik: egyetemi diplomát szerezhetnek, új ismeretekkel gazdagodnak, és a kórházon belül is új feladatköröket láthatnak el.

A képzés körüli vitákban felmerült az is, hogy ha ezek a szakápolók egyetemi diplomát szereznek, a magánklinikákon akár át is vehetik az orvosok helyét a kisebb rizikójú, egynapos sebészeti ellátásoknál. Ezt az egyszerű piaci logika diktálja: nekik kb. fele annyi óradíjat kell majd fizetni, mint az aneszteziológus orvosoknak.

A Magyar Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Társaság legutóbbi közleményében azt írta: nem szakmai féltékenység miatt emelték fel hangjukat a szakápoló képzés ellen, csak az a szempont vezeti őket, hogy a betegek biztonságát minden körülmények között garantálni tudják. "Egyikünk sem azoktól a jól képzett, jelentős gyakorlatot szerzett szakápolóktól félti a szakmát, akikkel öröm együtt dolgozni – itt azt kell megakadályoznunk, hogy az iskolapadból néhány éves képzés után kikerülő MsC ápolók teljes önállósággal, de az ahhoz szükséges tudás nélkül végezhessenek aneszteziológiai vagy intenzív osztályos tevékenységet" - olvasható a társaság honlapján.

Az aneszteziológiai és intenzív terápiás szakmai kollégium közben elkészítette javaslatát arról, milyen feladatokat lássanak el a kórházakban az egyetemi végzettségű aneszteziológiai szakápolók. A szakmai kollégium továbbra sem javasolja, hogy önálló altatást végezzenek a műtéteknél, még orvos felügyelete mellett sem.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink