hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Akár a lottó?

Veszélyes orvoshiány: bizonyos ellátásokhoz szerencse is szükséges, akár a lottóhoz – mondta Éger István az ATV-ben.

Csak a betegek szerencséjén múlik, hogy megfelelő ellátást kapnak-e a kórházak sürgősségi osztályain. Erről a Magyar Orvosi Kamara elnöke beszélt az ATV Híradójának. Éger István szerint a szükséges 600 helyett jelenleg alig 140 orvos áll rendelkezésre. Az egészségügyi kormányzat nem tud a problémáról. További részletek az ATV videójában.

A mok.hu beszámolója szerint sem az államtitkárságtól, sem a minisztertől nem kapott még választ a MOK elnöke arra a levélre, amelyet januárban a kamara felmérésének eredményéről küldött, s amelyben a sürgősségi betegellátó osztályokon tapasztalható orvoshiányról és az abból fakadó anomáliákról írt. Éger István a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta, csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hívta fel a figyelmét arra, hogy bár január 1-jén hatályba lépett az a jogszabály, amely előírja, hogy minden ilyen kórházi osztályon sürgősségi orvostani szakvizsgával rendelkező orvos vezet csak ügyeletet, a szabály 60 napos türelmi idővel lett bevezetve, s ez még ketyeg.

A levél megjelenése óta a sajtóban többször megjelent államtitkársági reakció szerint az ágazat vezetése nem ismeri azt a módszertant, amivel a MOK felmérése készült és a problémáról hozzájuk nem érkezett jelzés sem a szolgáltatóktól, sem a Magyar Kórházszövetségtől. Ennek kapcsán Éger István elmondta, a felmérés módszertanával nincsen semmi probléma, az abszolút objektív, csak két számot kell megnézni. Meg kell nézni, hogy hány embernek van ilyen szakvizsgája ma Magyarországon, és akkor kiderül, hogy 140-nek, és utána ki kell számolni, hogy a 103 aktív sürgősségi osztályon vagy fogadóhelyen hány szakorvosra van szükség egy hónapban a folyamatos ellátáshoz. És akkor kiderül, hogy 600 kellene. Ezt nem kellett felmérni, ezek tényszerű adatok.

hirdetés

Könyveink