hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Agyhártyagyulladás: meghalt egy bölcsődés

A budapesti kisgyermek és a 22 hónapos körömi kisfiú halálával összesen kilencen haltak meg agyhártyagyulladásban 2016-ban – írja az Index.

Agyhártyagyulladásban halt meg egy budapesti bölcsődés karácsony napján – számol be a legújabb esetről az Index. Az intézmény levélben értesítette a szülőket és az Országos Epidemiológiai Központot a cseppfertőzéssel terjedő betegség megjelenéséről. A kisgyermek a tünetek jelentkezése után egy nappal halt meg a kórházban. Az elsődleges, nem hivatalos laboreredmények szerint a gennyes agyhártyagyulladást (meningococcus) okozó Neisseria meningitidis baktérium B típusa volt a kisgyermek szervezetében.

Idén, 2016. december. 12-ig 47 megbetegedést regisztráltak, ebből hét végződött halállal – közölte írásos válaszában az ÁNTSZ. Ez 15 százalékos halálozási rátát jelent, bár az eleve alacsony esetszám miatt az összevetés megtévesztő a világátlaggal, tavaly például a hazai halálozási arány 25 százalék volt, ami az elmúlt tíz év legmagasabb aránya volt; 2016-ban összesen kilencen haltak meg agyhártyagyulladásban. 2010-ben viszont tíz százalék alatt maradt a halálozási arány.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink