hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Agárdi gyerekhalál: a háziorvos és a természetgyógyász volt soron

A természetgyógyász és a háziorvos meghallgatásával folytatódott kedden a másfél éves agárdi kisfiú halálra éheztetésének ügyében indított büntetőper a Székesfehérvári Törvényszéken – írja a Népszava.

A fiatal házaspár gyermeke 2013 áprilisában gyakorlatilag éhen halt. Félévesen még hat kiló volt, halálakor már csak négy és fél – idézi fel a lap.

Vallomása szerint a budapesti természetgyógyász és "bioenergetikus" abban a hiszemben kezelte a maga sajátos módszereivel a súlyos alultápláltságban szenvedő kisgyermeket, hogy a szülők biztosítják az állandó orvosi felügyeletet. Mint mondta, ő csak a tüneti kezelésben igyekezett segíteni

A háziorvos korábbi nyilatkozata szerint, többször is kérte a szülőket, vigyék el a gyereket vérvételre, ultrahangra. Mint mondta: "valóban szükség lett volna egyéb orvosi vizsgálatokra, amiket jeleztem is, de ezeket a család maximálisan elutasította. Az általam ismert tények tudatában megtettem mindent, de a szülők hozzáállása megnehezítette a munkámat. Határozottan cáfolom, hogy erős és igazolt tünetei lettek volna a kisfiúnak".

Az orvos állítólag beutalót is írt, a család azonban - a korábbi vallomásukkal ellentétben - ezt tagadja. A tárgyaláson a nagyapa és a nagymama is kérdőre vonta a doktornőt: miért nem lépett fel határozottabban a kórházi kezelés szükségességével kapcsolatban.

- A gyermekorvosok az egyik legfontosabb szereplői a gyermekvédelmi jelzőrendszernek, éppen ezért tudniuk kell, ha a gyermek érdeke azt kívánja, akár a szülők véleményével szemben is, határozottan fel kell lépni. Ehelyett sokszor tapasztalható, hogy az orvosok bizonytalanok a saját lehetőségeikben és kötelezettségeikben, nem mernek konfrontálódni a szülőkkel, háttérbe szorulnak a szakmai szabályok - idézi a Népszava Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértőt, aki szerint nem rendhagyó, hogy ilyen súlyos helyzetekben a felnőttek nem vállalják a felelősséget, kihátrálnak a gyerekek mögül – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink