hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Adósságért útilapu

Az adósságot halmozó kórházigazgatót ki kell rúgni – mondta a VG-nek Mihályi Péter, a Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

A kórházakban évről évre halmozódó adósságállomány nem újkeletű dolog, ez legalább 20-30 éve így van Magyarországon – mondta a VG-nek a tanszékvezető egyetemi tanár. Amíg a kórházak állami tulajdonban vannak, addig így fognak viselkedni. Ha nem rúgják ki azt a kórházigazgatót, aki adósságot termel, addig az államnak folyamatosan el kell majd tüntetni a felhalmozott tartozásokat.

A kormány állandóan belenyúlkál a bérek rendszerébe, hol az háziorvosoknak ad pénzt, hol a kórházi orvosoknak, hol a minimálbért szabályozza, Mihályi Péter szerint ezzel egyre nagyobb bajt csinál. Az elmúlt 5-6 évben a kórházi orvosok bérfejlesztése azt eredményezte, hogy a praxisokban orvoshiány alakult ki, mert a háziorvosok bérét nem rendezték.

A kormány jóhiszeműen nyúlt bele a piacba, csak nem gondolták végig, hogy ennek ekkora háziorvoshiány lesz a következménye. Nem az orvoselvándorlás jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar egészségügyben, hanem az, hogy nem jönnek hozzánk bevándorló orvosok. Nemcsak az alacsony bérek miatt, hanem azért, mert a magyar nyelv nehéz – tette hozzá Mihályi Péter.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink