hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Áder elrendelte a tb-törvény kihirdetését

Az Országgyűlés december 11-én fogadta el a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvényt. Az elmúlt napokban élénk vita alakult ki az új rendelkezések társadalmi hatásáról, olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján szerdán megjelent közleményben.

 Néhányan azt vizionálták, hogy 700 000 ember "eshet ki" az egészségügyi ellátó rendszerből. "Mi az igazság? Az új szabályozás alapján, úgy, mint eddig, teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult minden kiskorú, minden tanuló, minden nyugdíjas és minden biztosított munkavállaló", írta az államfő. A hatályos törvények ma is biztosítják a szociálisan rászorultak, hajléktalanok egészségügyi ellátását. Ezen a most elfogadott törvény nem változtatott. A törvénymódosítás nem érinti a sürgősségi ellátást és a mentést. Erre továbbra is, úgy, mint eddig, mindenki jogosult marad.

Miért indokolt a törvénymódosítás?, teszi fel a kérdést Áder János. Az elmúlt időben jelentősen nőtt azoknak a száma, akik (közülük nem kevesen szándékosan) nem fizettek egészségügyi szolgáltatási járulékot. De az egészségügyi szolgáltatást igénybe vették. Ez igazságtalan és méltatlan a járulékot becsületesen fizető honfitársainkkal szemben, fogalmazott. Ezért az új törvény úgy rendelkezik, hogy azok a személyek, és csak azok, akik a jövőben szándékosan nem fizetnek egészségügyi szolgáltatási járulékot, az egészségügyi szolgáltatást csak akkor vehetik igénybe, ha tartozásukat rendezték. Ugyanakkor a sürgősségi ellátásra a tartozásukat még ki nem fizető polgárok is jogosultak.

"Néhányan azt mondták a törvényről, hogy szégyenteljes. A törvény alapos áttanulmányozása után kijelenthetem, hogy nem a törvény szégyenteljes, hanem azok magatartása, akik, különösen advent idején, indokolatlanul keltenek félelmet az emberekben", fogalmaz az államfő, aki közleményét úgy zárta: "mindezekre tekintettel a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink