hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Abortusz: pontosítanák a szabályozást

Az őszi jogalkotási programban az Emmi pontosítani kívánja a terhességmegszakítással kapcsolatos szabályokat, írja az atv.hu.

A pontosítás nem jelent érdemi, tartalmi módosítást, nem lesz szigorítás, legalábbis a KDNP általuk megkérdezett ismert politikusai nem tudnak ilyesmiről. Néhány hete Harrach Péter frakcióvezető az ATV Egyenes Beszéd Kontrában az abortusz betiltása vagy nagyon erős szigorítása kapcsán feltett kérdésekre azt mondta, hogy ismerve a társadalmi véleményt, és az azt leképező parlamentet, nincs meg ez a lehetőség. Ettől függetlenül neki, mint keresztény embernek az a véleménye, hogy az élethez való jog a magzati fázisban is érvényes.

Az Alaptörvény II. cikke is azt mondja ki, hogy "Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg", ebből viszont nem következik szigorítás, mondták most is a kormányoldalon. Munkatársuk kérdésére, hogy mit jelent a terhesség-megszakítási szabályok pontosítása, államtitkári szinten sem tudtak válaszolni. Volt, aki azt mondta, hogy a "tudatformálás szintjén" lehet változtatás, vagy az ismeretterjesztésben, a védőnői feladatkörben, hiszen a szóban forgó egészségügyi tárgyú törvénymódosítási javaslatok is a védőnői körzetekkel, illetve azzal kapcsolatosak, hogy az egészségügyi alapellátáshoz tartozó területi védőnői ellátás nem választható szabadon.

Megkeresésükre az Emmi sajtóosztálya a következőt választ küldte: a jogalkotási programban szereplő egyes egészségügyi, egészségbiztosítási, és gyógyszerészeti tárgyú törvényjavaslat több kapcsolódó szabály pontosítását célozza majd. Érdemi változás a terhességmegszakítás szabályozásában nem várható.

(forrás: ATV)

cimkék

hirdetés

Könyveink