hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

AB: jogszerű az egészségügyből kilépettek alacsonyabb végkielégítése

Akik aláírták az új szerződést, majd később lépnek ki, azok viszont megkapják a teljes összeget, írja a hvg.hu.

Elutasították egy szakorvos és egy asszisztens panaszát, akik azt kifogásolták, hogy miután nem vállalták az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt, és elhagyták az állami egészségügyet, sokkal alacsonyabb végkielégítést kaptak, mint amennyi szolgálati idejük alapján járt volna nekik. Az Ab szerint nem történt diszkrimináció.

Az Ab arra hivatkozott, hogy kizárólag a munkavállaló szabad belátásán, egyoldalú akaratelhatározásán múlt az új jogviszony el nem fogadása.

A döntési helyzetnek ezen a megítélésén és jogi minősítésén nem változtat az sem, hogy az indítványozó szubjektív érzete szerint a végkielégítés mértékének a csökkentése a maradásra, az új munkaszerződés aláírására irányuló jogalkotói nyomásgyakorlást célozta, hiszen ennek eredményességét éppen az a körülmény cáfolja, hogy ő végülis az új jogviszony elutasítása mellett döntött.

A végkielégítéshez való jog egyébként sem alkotmányosan védett alapjog, a törvényhozó nagy szabadsággal alakíthatja. Diszkriminációról pedig azért nincs szó a Dienes-Oehm Egon vezette tanács szerint, mert ez a fogalom azt jelenti, hogy egy homogén közösség azonos helyzetű tagjaira alkalmaznak indokolatlanul eltérő szabályokat.

A teljes információ

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink