hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A világgazdaság hírei

Változatlanul pozitív Kelet- és Közép-Európa vállalatainak helyzetértékelése gazdasági kilátásaikat illetően, így a következő hónapokban mintegy 140 új beruházást hajtanak végre a térségben. Amerikában veszteséget könyvelhetnek el a bankok, Oroszországban viszont jelentősen nőtt a nemzeti össztermék.

Oroszország kijátszotta az Európai Unió gázvezetéktervét, a Nabuccót abban a versengésben, amelynek kimenetele nemcsak a kontinens energiaellátását, hanem a politikai befolyást is meghatározhatja évtizedekre - írta a The Wall Street Journal. A lap szerint az új gázforrásokat kereső Európát lerohanta Oroszország: Moszkva nyerésre áll a gázvezetékversenyben, s míg a hidegháború idején az erőegyensúlyt az atomtöltetek számában mérték, ma az energiapiacon folyik a küzdelem. Míg az EU csökkenteni kívánja az orosz gáztól való függőségét, az orosz Déli Áramlat tervének győzelmes előrehaladása Vlagyimir Putyin volt elnök "állami irányítású kapitalizmusának" erejét mutatja.

A Wall Street vezetői bankjainál a korábbi években elért rekord profitoknak csaknem a fele elolvadt az utóbbi 12 hónapban - írta a The New York Times. A Wall Street példátlan gazdagodást ért meg 2004 eleje és2007 közepe között. A hét vezető amerikai pénzintézet együttesen 254 milliárd dollár profitot ért el. Tavaly július óta azonban megfordult szerencséjük: a Bank of America, a Citigroup, a JP Morgan Chase, továbbá a Lehman Brothers, a Merrill Lynch, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley összesen 107,3 milliárd dolláros veszteséget könyveltek el. A fordulat mögött a jelzáloghitel-alapú befektetések értékének zuhanása húzódik meg.

Változatlanul pozitív Kelet- és Közép-Európa vállalatainak helyzetértékelése várható gazdasági kilátásaikat illetően, bár az év elejéhez képest valamennyit csökkent a bizakodás. A Thomson Reuters médiacsoport és az osztrák ÖKB pénzügyi csoport által számolt térségi üzleti hangulatindex készítéséhez megkérdezett négyszáz, nemzetközi téren is tevékenykedő vállalat 43 százalékától a gazdasági környezet javulását váró vélemény érkezett, mindössze 9 százalék jelezte, hogy a klíma rosszabbodására számít. A többség nem változtat beruházási tervein, így a felmérés szerint a következő hónapokban mintegy 140 új beruházást hajtanak végre a térség vállalatai.

Oroszország hazai összterméke az első negyedévben 8,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölték az orosz szövetségi statisztikai hivatalban. Tavaly az orosz GDP 8,1 százalékkal nőtt, a kormány az idei évre 7,6 százalékos erősödést vár: ezt május végén emelték a korábbi, 7,1 százalékos jóslatról. Ám az óvatos kormányzati előrejelzésekre rácáfolva az orosz gazdaság az idén is minden bizonnyal a tavalyihoz hasonló, gyors ütemben fejlődik - vélik viszont elemzők a legfrissebb hivatalos adatok láttán. Ezek arra vallanak, hogy fő húzóerők növekedési üteme lényegében azonos a tavalyival. A tavalyi növekedési ütem is messze meghaladta a kormányzati várakozást.

Még mintegy 677 millió eurót nem használt fel Csehország az elmúlt költségvetési időszakban az európai uniós strukturális alapokból. Ez a számára fenntartott pénzösszeg mintegy 40 százaléka. A források az idei év végéig járnak - közölte a cseh pénzügyminisztérium. A legkevesebb pénzt a humánforrások alapból költötték el. Továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy az idei év végéig Csehország nem fogja tudni lehívni a számára elkülönített pénzeket - kommentálta a tárca jelentését egy tanácsadó cég szakértője.

Forrás: MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink