hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A sajtó és a veszélyhelyzet

Reagált a kormány a Fővárosi Törvényszék szerdai döntésére, miszerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának nincs joga arra, hogy a koronavírus-járvány idején kitiltsa a sajtót a kórházakból. Erre péntek este Orbán Viktor aláírt egy kormányrendeletet, aminek értelmében a veszélyhelyzet alatt mégis ki lehet tiltani a sajtót az egészségügyi intézményekből, írja a 444.

A hazai sajtó az egész járvány alatt hiába kért engedélyt arra, hogy bemutathassa a Covid-osztályok küzdelmét, senkit sem engedtek be, így magyarul csak a Székelyudvarhelyi Városi Kórház, illetve a dunaszerdahelyi kórház munkáját bemutató riportokon keresztül lehetett megismerni a kórházakra nehezedő nyomást. Magyarországon leginkább csak Orbán kameráját engedték be a kórházakba, írja a lap, jelezve: a kitiltás miatt a Telex a TASZ segítségével indított pert, aminek a végén a bíróság kimondta, hogy nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre arról dönteni, hogy kit engednek be az intézménybe. Az Emmi csak irányítási jogot gyakorol a kórházak felett, és nem volt olyan jogszabály, ami alapján a sajtókérelmekről jogszerűen dönthetett volna, írta a 444.

A Telex vette észre a Magyar Közlöny legfrissebb számában, alig pár nappal azután, hogy pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben, amiért a sajtó nem kapott engedélyt a kórházakba való belépésre, átírták a szabályokat.

A Kormány 33/2022. (II. 4.) Korm. rendelete az egészségügyi intézmények működési rendjének egyes veszélyhelyzeti szabályairól  ( Magyar Közlöny 2022. évi 20. szám) értelmében mostantól a veszélyhelyzet alatt az Operatív Törzs határozhatja meg az egészségügyi intézményeknek a sajtóval való kapcsolattartás rendjét, valamint a sajtó által az egészségügyi intézmény területére történő belépés rendjét.

A rendelet a közfinanszírozott állami, egyházi vagy önkormányzati fenntartásban vagy tulajdonban működő járóbeteg-, illetve fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményeket és az orvos- és egészségtudományi képzést végző felsőoktatási intézmény klinikai központjait érinti.

(forrás: 444.hu, Telex)
hirdetés

Könyveink