hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségpolitika

A vérellátás beleroppanna a további megszorításba

Nemcsak a kórházakon, más egészségügyi ágazathoz tartozó intézményeken is erősen összehúzná a nadrágszíjat a Népszabadság birtokában lévő költségvetési tervezet. Az ideinél kevesebb pénz juthat a tisztiorvosi hivatal, a vérellátó, a mentőszolgálat működtetésére.

Várhatóan jövőre sem fogják befejezni az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet rekonstrukcióját, de más felújításokra sem jut az egészségügyi tárca költségvetési fejezetéhez tartozó intézményrendszerben. Az idei 41,5 milliárd helyett jövőre – a pénzügyi tárca tervei szerint – 37,6 milliárd jutna e terültre. Ebből az összegből kellene finanszírozni egyebek mellett a légi mentők bérleti díját, az oltóanyag-beszerzéseket, népegészségügyi programokat, a határon túli magyarok ellátását, a tárca közvetlen felügyelete alá tartozó intézményi beruházásokat, az uniós fejlesztések önrészét, az ágazati kutatás-fejlesztést.

Más intézményeknél is szűkösebb lesz a keret. Az idén 32 milliárdot fordíthattak összesen az országos gyógyító intézmények, a Gyógyszerészeti, a Készletgazdálkodási Intézet, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), és az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) működtetésére. Ez az összeg is mintegy 1,2 milliárddal lenne kevesebb jövőre. A tervek szerint a pénzelvonással az OVSZ eddigi évi 2,2 milliárdos támogatása 1,6 milliárdra csökkenne, miközben a főigazgató szerint a legtakarékosabb működés mellett sem jönnek ki 3,2 milliárdnál kevesebből. Az áfa, a laboratóriumaikban használatos reagensek ára jelentősen megnövelte a kiadásaikat.

Hasonlóan veszélyeztetheti az ÁNTSZ működőképességét a pénzügyminisztériumi tervezetben szereplő mintegy 450 millió forintos elvonás. Érdekessége a tervezetnek az is, hogy sem a tárca, sem az egyéb ágazati költségvetési sorokon sem szerepel az új világjárványra való felkészülés okán az extra oltóanyag megvásárláshoz szükséges hatmilliárd forint. Az ÁNTSZ a tavalyival megegyező keretet, azaz 4,02 milliárd forintot költhetne védőoltásokra. Ebben az összegben nincs is benne a kormány által tavaly bevezetett új, a csecsemők súlyos fertőző tüdőgyulladását megelőző térítésmentes oltóanyag költsége. A vakcina árát tavaly még az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet megtakarítása fedezte, ám jövőre már ők is szűkösebb évre számíthatnak, hiszen 110 milliót vonna el tőlük a költségvetési tervezet. Kérdés, ki és miből finanszírozza majd a kicsiknél ezt az oltást.

A népegészségügyi programokra, fejlesztésekre az idén meglévő 758 millió forint jövőre megfeleződik. A légi mentők a mentőhelikopterek 800 millió forintos bérleti díját 50 millió forinttal növelnék, a pénzzel a valutaárfolyam-ingadozásokat kompenzálnák a javaslat készítői. Egyetlen fillér sem jutna – a tervezet szerint – a határon túli magyarok gyógykezelésre. Az idén erre a célra még 70 milliót költött az állam.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint bármely lapban jelentek meg légből kapott információk, az nem változtat azon a tényen, hogy a költségvetés pillanatnyilag tervezési szakaszban van. Vitatkozni csak akkor érdemes róla, ha azt elfogadja a kormány és benyújtja az Országgyűlésnek – áll a közleményükben.

Danó Anna, Népszabadság Online

 

Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója mondja
Ha a számok valódiak, akkor összeomlik a vérellátó szolgálat. A vért akkor is biztosítani kell, ha a kórház nem tud fizetni, a vérkészítmények előállítási költségei pedig drasztikusan emelkednek. A jövő évre szánt 1,6 milliárd csak akkor lehet elég, ha a kormányzat egyben arról is rendelkezik, hogy az OVSZ-nek a tervezett műtétekhez már nem kell vért biztosítania. Csakis kizárólag akut ellátásra, azaz a vérző, a transzplantációra váró betegeknek. Már most súlyos gazdálkodási nehézségeket okoz az áfaemelés, 17–18 hónapos kinnlévőséget görget maga előtt az intézmény, csak a kórházak évek óta 700–800 millió forinttal tartoznak. A likvidítási gondokat eddig az ellensúlyozta, hogy az intézmény a beszállítói tendereken hosszú fizetési haladékot kért a beszállítóktól. Nincs más megoldás, mint a szolgáltatások csökkentése, így például a jövőben nem vállaljuk majd a kórházak helyett a beavatkozások előtt kötelező vércsoport-meghatározó vizsgálatokat. Áremelésre gondolni sem merünk, az csak még nagyobb körbetartozást okozna.

 

cimkék

hirdetés

Könyveink