hirdetés
hirdetés
2018. január. 20., szombat - Fábián, Sebestyén.
hirdetés

A tárcánál csak egyeztetnek, a gyerekek meg nem születnek

A meddőségi kezelésekre fordítható összeg évek óta változatlan, hiába tudható legalább négy éve, hogy kétmilliárddal akár másfélezer gyerek megszületését lehetne elérni – emlékeztet cikkében a Magyar Idők.

hirdetés

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) minden esztendőben nagyjából 2-2,1 milliárd forintot fordíthat a különféle meddőségi kezelések támogatására. Ehhez még körülbelül 1,5 milliárd forint jön a szükséges gyógyszerek támogatásaként. Ebből évi hat-hétezer meddőségi kezelést tudnak elvégezni.

Ehhez képest a nemzetközi tapasztalatok szerint egymillió lakosra átlagosan ezer meddőségi kezeléssel kell számolni, ami azt jelenti, hogy Magyarországon legalább tízezer ilyen beavatkozást indokolt végezni. Az OEP már 2011-ben kiszámolta, hogy ehhez összességében mindössze kétmilliárd forintra lenne szükség, és ezzel a jelenlegi 2000 helyett optimális esetben akár 3500 lombikbaba születhetne.

Az orvosszakma jelzései és az egészségbiztosító pozitív végkicsengésű elemzése ellenére a következő években sem változott a meddőségi kezelések támogatása.

2015 februárjában az akkori egészségügyi államtitkár, Zombor Gábor bejelentette: duplájára emeli a kormány a lombikbébi-kezelésre szánt összeget. Azóta  egy miniszteri értekezlet megtárgyalta a javaslatot, ám csak további egyeztetéseket rendeltek el – írja a tárca jelenlegi parlamenti államtitkárára hivatkozva a magyaridok.hu.

 

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

cimkék

IVF
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink