hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Gazdaság

A szolgáltatások és a kutatások hozzák a befektetéseket idén

Az ITD Hungaryt Kelet-Európa legjobb befektetési ügynökségének, Budapestet pedig a régió harmadik legvonzóbb befektetési helyszínének választotta a közelmúltban a Site Selection amerikai befektetési magazin. A Világbank nemzetközi felmérésében pedig a vizsgált 181 befektetésösztönző intézmény közül a 14. lett az ITD Hungary.

Kilián Csaba, az ITD Hungary befektetési igazgatója a Népszabadságnak azt mondta, a világbanki felmérés azért fontos, mert a döntéselőkészítő szakaszban folyik az igazi verseny az egyes befektetési célpontok között, és amennyiben abban rosszul vizsgázik az ügynökség, az ország elbukja a potenciális fejlesztést. Egy döntés előkészítése általában egy év, de például a japán autóipari beszállító, az Ibiden esetében két évig tartott.

Amikor egy vállalat eldöntötte, hogy Magyarországon fektet be, akkor lehetősége van igénybe venni az egyablakos ügyintézést, amellyel Kilián Csaba szerint 30–50 százalékkal is lerövidülhet az ügyintézés ideje. Ilyenkor kijelölnek egy projektmenedzsert, aki összehívja mindazon hatóságok és szervezetek képviselőit, amelyek kapcsolatba kerülnek majd a beruházással. Mindenki megismeri a fejlesztés pontos részleteit, így később gyorsabban haladhat az előkészítés. A Mercedes beruházásával öszszefüggésben például az ITD Hungary 70 szakhatósággal áll kapcsolatban.

Az egyablakos ügyintézés segítség a cégeknek, hiszen rövidebb idő alatt tudnak a végére járni az adminisztrációs ügyeknek, amelyek mindenképp szükségesek a beruházáshoz – mondta Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs irodájának vezetője. Ráadásul a kapcsolattartó segítségével hatékonyabb az együttműködés az egyes hivatalos szervekkel. Az AmCham tapasztalatai is jók az egyablakos ügyintézésről, ám Dávid Péter ügyvezető igazgató szerint még így sem eléggé gyors a rendszer.  Szerinte a nem magyar vállalatok akkor igazodnak el a honi viszonyok között, ha az egyablakos ügyintézés mellett például egy helyi ügyvéd is segítségükre van.

Tavaly 300 projektet kezelt az ügynökség, amelyből végül 30 valósult meg 384 milliárd forint értékben. Mintegy nyolcezer új munkahely jött létre, amelyekhez háromszor-négyszer több beszállítói álláshely kapcsolódott. Idén az első öt hónapban 15 pozitív döntés született, ám a befektetések összege kisebb az előző évinél, 63 milliárd forintnál tartanak. A szolgáltató szektor és a kutatás-fejlesztés a legkurrensebb: például a British Petrol szolgáltató-, az Egis és a Richter pedig kutatóközpontot épít.

Forrás: Szabó Brigitta, Népszabadság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink