hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

A szmog egészségügyi kára

A légszennyezettségből levezethető egészségügyi költségek évente meghaladják az 5 milliárd eurót – derül ki a hvg.hu összeállításából.

Az Európai Bizottság frissen publikálta azt az országjelentést, mely a környezetvédelmi politikák végrehajtását vizsgálta. A jelentésból a hvg.hu szerint kiderül: Magyarországon a levegőminőség továbbra is aggodalmat okoz. 2013-ban az Európai Környezetvédelmi Ügynökség becslése szerint Magyarországon közel 14 ezer olyan korai haláleset történt, amelyet a légszennyező részecskék, az ózon, vagy a nitrogén-dioxid koncentrációja váltott ki.  

A jelentésben szereplő becslések szerint Magyarországon a légszennyezésből eredő egészségügyi költségek meghaladják az évi 5 milliárd eurót (1500 milliárd forint, a költségvetés közel 10 százaléka). A közvetlen gazdasági költségek a légszennyezéssel összefüggő megbetegedések miatt évente elvesztegetett 3 millió munkanaphoz kapcsolódnak, aminek munkáltatókat terhelő költsége 239 millió euró, az egészségügyet terhelő költsége több mint 18 millió euró, a mezőgazdaságot terhelő költsége a terméskiesés miatt pedig 63 millió euró évente.

(forrás: HVG)
hirdetés

Könyveink