hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A szemész-orvosok támogatására is szükség van

A rászoruló gyerekeknek indított Ingyen szemüveg programban szemészek közreműködését várják a szervezők, írja a Magyar Idők.  

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámoltRétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára egy írásbeli képviselői kérdésre megírta: az elképzelés az, hogy a leggyakrabban igényelt, 0 és 6 dioptria közötti lencsékhez a mostaninál nagyobb támogatással jussanak hozzá az érintettek.

Király Gábor, a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke a Magyar Időknek úgy nyilatkozott, a gyógyszerkiváltásnál is nagyobb probléma, hogy szemüveget csináltassanak a gyerekeiknek. Különösen azért nagy gond ez, mivel a leghátrányosabb helyzetű településeken nemhogy gyermekszemész, de sokszor házi gyermekorvos sincs, utazásra pedig végképp nincs pénzük a családoknak. Az alapítvány felkérésére Soproni Anna szemész főorvos ugyan ingyen vállalt vizsgálatokat, Király Gáborék azonban további szakembereket szeretnének megnyerni – derül ki a cikkből.

Az orvosok segítségére is szükség van ahhoz, hogy sikeres legyen a Magyar Látszerész Szövetséggel februárban útjára indított Ingyen szemüveg program, amelyben az optikusok térítésmentesen vállalták kétszáz szemüveg elkészítését, hatmillió forint értékben. Az alapítvány becslése szerint azonban a százezret is meghaladhatja a rászoruló gyerekek száma, mivel az ózdi Van helyed alapítványnál megvizsgált 23 gyerekből 12-nél találtak valamilyen szemészeti problémát, kettőnél súlyosat. Így további szponzorokat keresnek, s egy banki pályázaton is indultak, hogy legalább az ország tíz legszegényebb településén élő gyerekek szemüveghez juttatásához előteremtsék a szükséges fedezetet – olvasható a magyaridok.hu-n.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink