hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A szakrendelők is megújulhatnak

A kórházak mellett a szakrendelők is megújulhatnak a fővárosban és Pest megyében – legalábbis ez olvasható ki a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból, írja a Magyar Idők.

A határozat kezdetnek jelentős, több mint 3,7 milliárd forintos forrást irányoz elő a X. kerületi járóbeteg-szakellátás fejlesztésére a 2018-as költségvetés terhére. Ebből az összegből – a kormányhatározat megfogalmazása szerint – legfeljebb 2,5 milliárd forint szolgál egy új kőbányai egészségház felépítésére a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet területén. Az új szakrendelő felszerelésére (gépek, műszerek, bútorzat, informatikai eszközök) mintegy 780 millió forintot szánnak, immár az Egészséges Budapest program 2018. évi költségvetéséből.

Ez az a projekt, amely eredetileg a fővárosi kórházak megújítását célozta, ám amelyet, úgy tűnik, hamarosan a szakrendelő-rekonstrukciókra is kiterjesztenek, írja a lap. A kormányhatározat ugyanis egyrészt elismeri, hogy a kőbányai szakrendelő-fejlesztés szakmai programját a fővárosi egészségügy átalakításával összehangoltan kell kialakí­tani, másrészt külön pontban hívja fel az emberi erőforrások miniszterét, hogy a fővárosi és Pest megyei egészségügyi szakellátások átfogó fejlesztése érdekében az Egészséges Budapest program keretén belül vizsgálja meg a fővá­rosi és Pest megyei járóbeteg-szakellátás fejlesz­tési igényeit, dolgozza ki azok fejlesztési koncepcióját és készítse elő a szükséges fejlesztések megvalósítását.

Határidőként a kormányhatározat ugyanúgy ez év június 30-át jelöli meg, mint azt, amikorra el kell készülnie a sürgősségi ellátást nem nyújtó, második ütemben megvalósuló kórházfejlesztések részleteiről és a kórházi fejlesztések nyomán kiürülő ingatlanok hasznosításáról szóló javaslatnak.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink