hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A Semmelweis-napon a Parlamentben

A politika felett álló nemzeti egészségügyi minimumról is volt szó hétfőn az Országgyűlés rendkívüli ülésén.

Kövér László házelnök a július 1-jei Semmelweis-napról, a magyar egészségügy napjáról emlékezett meg. Mint mondta, ez a nap lehetőséget ad arra, hogy fokozott figyelemmel forduljunk az ágazatban dolgozók problémái felé, és elismerjük munkájukat. Köszönet és megbecsülés illet minden egészségügyi dolgozót, hangsúlyozta.

Jobbik: politika felett álló egészségügyi minimumra van szükség
             
Lukács László György (Jobbik) a Semmelweis-nap kapcsán arról beszélt, hogy a magyar egészségügyben dolgozók nemcsak ma, hanem mindennap tiszteletet érdemelnek. Az egészségügy jelenlegi nehézségeit a képviselő szerint a pénzügyi alulfinanszírozottság, az emberierőforrás-probléma, valamint az átláthatóság hiánya okozza. Szerinte 500-600 milliárd forint hiányzik évente az ágazatból, valamint jelentős gondot okoz a dolgozók kiégése, fáradtsága, a rossz munkakörülmények, és az átláthatatlan viszonyok, így a hálapénz jelenléte és a kórházi fertőzések eltitkolása. Ezért a Jobbik nevében egy politika felett álló egészségügyi minimum létrehozása mellett érvelt, amelynek elemeit szerinte ki kellene vonni a következő 20-25 év politikai vitáiból.    

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Lukács Lászlót "orvosexportőr képviselőnek" nevezve arra hívta fel a figyelmet, hogy a Jobbik két éve írta alá azt a politika felett álló egészségügyi programot, amelyben fizetős egészségügyet, forráskivonást és piaci orientációt vizionáltak. A Fidesz-KDNP ezzel szemben 700 milliárd forinttal többet költ egészségügyre, mint a 2010-es utolsó szocialista költségvetés, valamint kórházfejlesztéseket és béremelést hajtott végre, mondta. Úgy fogalmazott: az ellenzék "horrorisztikus koalícióját" ma az "orvosexportőr jobbikosok", a "kórházbezáró szocialisták" és a "privatizátor liberálisok" alkotják.

MSZP: a kormány adósa az egészségügyi szférának
    
Korózs Lajos (MSZP) a július 1-jei Semmelweis-nap kapcsán azt mondta, a kormány adósa az egészségügyi szférának. Elmondta azt is, hogy az alapvető jogok biztosának alapvetően az érsebészekről szóló vizsgálata a többi között megállapította, hogy szakemberhiány van és egyenlőtlen területi ellátást lehet tapasztalni. Szóvá tette, hogy Nagyatádon "összekalapozták" a pénzt egy CT-berendezésre és hogy a veszprémi kórházban megszűnt a laborszolgáltatás.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerint a szocialisták egyfajta rekordot állítottak fel azzal, hogy 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, amióta a mostani kormány van, azóta 700 milliárd forint pluszforrást biztosítottak a területnek. Elmondta, a nagyatádi CT megvásárlására 130 millió forintot adott az állam, nem a környéken kalapozták össze a szükséges pénzt. Szerinte a javuló ellátást mutatja, hogy a krónikus betegségben elhunytak aránya az EU-ban 2010 óta 10, Magyarországon 15 százalékkal csökkent. Míg 2008-ban elvettek minden egészségügyi dolgozótól egyhavi bért, 2010 óta béremelés volt, az orvosok alapbére például 2,5-szeresére nőtt, ismertette.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink