hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

A sebész is bíró elé áll az internetes szervbizniszben

Öt embert, köztük a közreműködő sebészt állítottak bíróság elé Dél-Kínában abban az ügyben, amelynek sértettje az illegálisan kivett veséjéért kapott pénzen egy iPhone-t és egy iPad-et vásárolt még tavaly áprilisban - jelentette az MTI.

Egy adósságokban úszó szerencsejátékos arra gondolt, hogy komoly pénzre tehet szert, ha szervkereskedésbe kezd. Ho Vej ezért társát arra kérte, hogy találjon donorokat az interneten, az online csetszobákban. Ezzel egy időben egy műtőt is bérelt a a Hunan tartományi Csencsou  város kórházának urológiáján.

Az eset főszereplője, a 17 éves Vang nevű középiskolás, aki 22 ezer jüanért (790 ezer forint) végül eladta egyik veséjét. Beszervezői 220 ezer jüant (7,9 millió forint) kerestek az üzleten, amin öten osztoztak. A pénzből még néhány egészségügyi asszisztens is kapott.

Vang, miután anyjának nem tudott magyarázatot adni arra, miből vette az iPhone-t és az iPad-et, és a műtét után problémái voltak, elmondta, hogy mi történt. A fiatalember azóta is veseelégtelenségben szenved, és állapota egyre romlik.

A kínai kormány első ízben 2007-ben szabályozta a szervátültetéseket, amikor megtiltotta magánszemélyeknek és szervezeteknek a szervkereskedelem minden formáját. A kínai büntető törvénykönyv tavalyi módosításakor a bűncselekmények közé került a szervkereskedelem.

A halálbüntetések számának visszaesése következtében Kínában az elmúlt években a legjelentősebb donorcsoporttól származó szervekből jelentősen csökkent a kínálat. Az ország vezetése egyébként is úgy döntött, hogy három-öt éven belül megszünteti a halálra ítélt rabok szervfelhasználásának gyakorlatát.

A kínai egészségügyi tárca adatai szerint az országban mintegy másfél millió ember vár szervátültetésre, de évente mindössze 10 ezer körül van a donorok száma. Az emberi szervek illegális kereskedelmének virágzását épp e hatalmas kereslettel magyarázzák. A helyzet kezelésére egy országos koordinációs intézményt és egy hálózatot akarnak létrehozni. Kísérletképpen 16 tartományi jogú közigazgatási területen indítottak olyan programokat, amelyek a szervfelajánlást hivatottak szervezni, népszerűsíteni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink