hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A rezidenst is be lehet majd vonni a háziorvosi ügyeletbe

A csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg az a Pintér Sándor belügyminiszter által aláírt rendelet, amely alapján módosítanak egyes miniszteri rendeleteket a szakorvosképzés átalakításához kapcsolódóan.

Egyebek mellett módosul az a korábbi rendelet, amely az egészségügyi ellátás folyamatos működtetésének egyes szervezési kérdéseiről szól. A szakorvosjelöltek (rezidensek) ügyeleti ellátása felügyeletének három típusa is megmaradt, így a személyes, a telefonos és a behívásos. A részletszabályok ugyanakkor módosultak.

Az általános fő szabály szerint a szakorvosjelölt ügyeleti ellátásba a választott szakmájának megfelelő szakterületen a választott szakmában eltöltött legalább három hónap gyakorlat után vonható be a szakorvos személyes felügyelete mellett, a tutora javaslata alapján, közli az Index.Amennyiben az ügyeleti feladatellátás megkezdéséhez a jelölt által választott szakterületen részvizsgát írtak elő, a sikeresen teljesített részvizsga után, a telefonos elérhetőség melletti felügyelet vagy behívásos rendszer keretében megvalósított felügyelet mellet is bevonható a rezidens.

A szakorvosjelölt a választott szakmájától eltérő szakterületen ügyeleti ellátásba

  • legalább 2 hónap sürgősségi betegellátó osztályon töltött gyakorlat teljesítését,
  • legalább 1 hónap intenzív terápiás osztályon töltött gyakorlat teljesítését,
  • legalább 2 hét mentő gyakorlat teljesítését vagy mentőtiszt III. befejezett képzés igazolását és
  • a választott szakmájának megfelelő szakterületen eltöltött legalább 3 hónap gyakorlat igazolását követően

osztható be személyes szakorvosi felügyelet mellett.

A rendelet alapján külön szabályozzák azt is, ha az első részvizsgát a szakképzés 18. hónapja után teljesíti a szakorvosjelölt, akkor tutora javaslata alapján telefonos elérhetőség melletti felügyelet vagy behívásos rendszerben megvalósított felügyelet mellett is bevonható az ügyeleti ellátásba.

A belügyminiszter döntése alapján a vezető rezidensi rendszert is létrehozzák, közli a lap. A vezető rezidenseket az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a rezidensek érdekképviseletét ellátó szakmai szervezetek javaslatára pályázati úton választja ki, legalább 2 évre.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink