hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A regisztrált fertőzöttek több mint 70 százaléka oltatlan volt tavaly

A megyeszékhelyek közül a tavalyi koronavírus fertőzöttek közül a legnagyobb arányban Kaposváron voltak oltatlanok, közli az Átlátszó.

Közérdekű adatigénylésben kérte ki a lap a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) a regisztrált koronavírus fertőzöttek oltási kórtörténetére vonatkozó adatokat, azaz, hogy a fertőzöttek kaptak-e oltást, mikor, mennyit, és milyen oltóanyagot. Az oltóanyag típusát és az oltás időpontját az NNK nem adta ki, azonban a most megkapott adatbázisból minden eddiginél pontosabb képet kaphatunk arról, hogy a tavalyi évben hányan betegedtek meg egy adott településen, és közülük hányan voltak beoltva.

A hivatalos járványügyi tájékoztató oldal, a koronavirus.gov.hu adatai alapján 2021. január 1. és december 31. között összesen 931 901 regisztrált koronavírus fertőzött volt. A most kapott adatsor 934 ezer fertőzöttről számol be, vagyis több, mint háromezer a különbség, ennyivel több fertőzött szerepel a mostani adatbázisban. Ennek oka valószínűleg az utólagos korrigálás lehet, vagyis hogy visszamenőlegesen módosították a fertőzések számát – erre ugyanis már több alkalommal hivatkozott a Müller Cecília vezette NNK, írja a lap.

Akadtak olyan települések, ahol három alatti volt a fertőzöttek száma, így az NNK által küldött táblázat az összes sort kipontozta. Összesen közel 90 ilyet találtunk, vagyis a több mint 3100 magyar település közül ennyi helyről nincs pontos információnk a fertőzöttek pontos számáról, illetve azt sem tudjuk, hogy hány oltást kaptak, ha kaptak. Az azonban világosan látszik az adatokból, hogy 2021-ben a fertőzöttek túlnyomó többsége, egészen pontosan több mint 71%-a oltatlan volt. Ez a 934 508 fertőzöttből 663 ezret jelent.

Az oltott fertőzöttek közül a legtöbb (nagyjából 190 ezer fő, 20,39%)  két oltást kapott, ezt követték azok, akik csak egy dózist adattak be maguknak ( 55 ezer fő, 5,92%) valamikor a fertőzést megelőzően. A háromszor oltottak száma volt a legalacsonyabb, 2,6 százalék körül mozgott, és mindössze 24 ezer ember tartozott ebbe a kategóriába.

A megyeszékhelyek közül a tavalyi koronavírus fertőzöttek közül a legnagyobb arányban Kaposváron voltak oltatlanok, 7801 fertőzöttből  6124 nem kapott oltást. Ez közel 78 százalékos arány. Az egyszer oltott fertőzöttek aránya is ugyanebben a városban a legmagasabb. A kétszer oltott fertőzöttek aránya Szolnokon, Zalaegerszegen és Miskolcon volt a legmagasabb, mindhárom településen 25 százalék feletti. A harmadik oltást megkapók legnagyobb arányban a fővárosban, illetve Pécsen betegedtek meg, az összes fertőzött 4 százalékát tették ki az emlékeztető adaggal beoltottak.

A legalább egy oltással rendelkező koronavírus fertőzöttek aránya Szolnokon, Zalaegerszegen, Miskolcon és Pécsen volt a legmagasabb, vagyis ott fertőződtek meg legtöbben az oltottak közül. Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy az oltottak aránya még így is csak 35 százalék körül volt ezekben a városokban. Ugyanez a szám a legalacsonyabb Kaposváron és Tatabányán volt, ott a tavalyi betegek 21-22 százaléka volt oltott.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Átlátszó.hu)
hirdetés

Könyveink