hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségipar

A pénzhiány miatt bukhat a magyar rákgyógyszer

Mintegy 100 millió forintra volna szükség ahhoz, hogy a Debreceni Egyetem kutatói a rákos sejtek és a HIV-vírusok növekedését jelentős mértékben lassító nukleotidokkal kapcsolatos szabadalmi bejelentésüket újabb országokra kiterjesszék, valamint azt továbbfejlesszék.

A rákos sejtek és a HIV-vírusok növekedését egyaránt jelentős mértékben lassítják azok a nukleotidok, amelyeket Aradi János egyetemi docens és kutatótársai fejlesztenek a Debreceni Egyetem (DE) Orvos- és Egészségtudományi Centrum Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében. A Debreceni Egyetem tulajdonában lévő szabadalmi bejelentés kidolgozása három feltaláló – Aradi János, Fésüs László és Beck Zoltán – nevéhez fűződik.
A szabadalmaztatási eljárás folytatásának, illetve a kutatások továbbvitelének elengedhetetlen feltétele a további pénzügyi forrás előteremtése. Aradi János elmondása szerint ez a szer nem toxikus, és elegendő tőke esetén az anti-HIV aktivitás-alapú szerből lehet a leggyorsabban gyógyszer.
Véleménye szerint még egy év munkája szükséges ahhoz, hogy a szer eladható legyen egy gyógyszergyárnak, és június 19-ig kell nyilatkozni arról, kiterjesztik-e a szabadalmat egyéb országokra is.
A kutatók számításai szerint mintegy 100 millió forintra volna szükség ahhoz, hogy egyrészt továbblépjenek a kutatásban, másrészt hogy a szabadalmat az Európai Unió országaiban, az USA-ban, valamint Japánban és Oroszországban bejegyeztessék. A kutatók jelenleg befektetőket keresnek a HIV elleni és a rákellenes szer fejlesztéséhez, számol be a Napi Gazdaság.

Menedzsment Fórum

 

cimkék

hirdetés

Könyveink