hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Parlamenti kérdések az egészségügyről

A patkányoktól a korrupcióig

Több képviselő is választ várt hétfőn az egészségüggyel kapcsolatos kérdéseire az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában.

LMP: a magyarok kemény harcot vívnak a családjukért, megélhetésükért és sokszor az egészségükért is

Szél Bernadett (LMP) szerint az országban az igazi harcot a magyar emberek vívják, akik kemény küzdelmet folytatnak a családjukért, megélhetésükért és sokszor az egészségükért is, de a kormányfőtől nem várhatnak segítséget. "Önök valamiféle sátáni Soros-tervről beszélnek", de a magyar emberek nem ezt várják a kormánytól, fogalmazott. Az LMP-s politikus a szerinte valódi problémák közé sorolta a bérválságot és az egészségügy tönkremenetelét. A mostani kormány ideje alatt duplájára nőtt a kórházi fertőzések száma, újrahasznosítják a kórházakban az egyszer használatos eszközöket, és "patkányok esnek le a mennyezetből", mondta.

Orbán Viktor azt felelte: megérti, hogy Szél Bernadett nem szívesen hall a "Soros-tervről", hiszen programvezetője volt a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületnek, és "a Humanista Mozgalom részeként is a Soros-hálózat része volt". A bírálatokra úgy reagált: a 2010-es kormányváltás óta 724 ezerrel nőtt a munkában állók száma, 2018-ra – 2010-hez képest – a minimálbér csaknem 88 százalékkal lesz magasabb. Az egészségügyben 500 milliárd forintos fejlesztést és 400 milliárd forintos bérfejlesztést hajtottak végre, megújult 77 kórház, 54 rendelőintézet és 97 mentőállomás, továbbá épült 23 új rendelőintézet és 30 új mentőállomás, a jövő évi költségvetésben pedig 220 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint 2017-ben, tette hozzá.

Viszonválaszában Szél Bernadett azt mondta: a Parlament falain kívül már "mozgósítjuk az embereket", ez miniszterelnök-jelöltként és az egész ellenzéknek a küldetése. Orbán Viktor szerint az LMP-s politikus valójában kérdésnek álcázta a programhirdetését.

KDNP: hogyan segíti az informatika az egészségügyet?
    
Szászfalvi László (KDNP) arról kérdezett, hogy hogyan segíti az egységes informatikai rendszer bevezetése az egészségügy működését? A képviselő hangsúlyozta, idén megkezdődött az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér próbaüzeme, amellyel elérhetővé tették a betegadatokat az ellátó intézmények, az orvosok, a gyógyszertárak és a mentősök számára. Az új rendszerben minden lehetséges adat az orvos rendelkezésére állhat, ami gyorsabbá teszi a diagnózis felállítását, miközben elkerülhetővé válnak a feleslegesen megismételt vizsgálatok, mondta.

A válaszadó Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt mondta, az e-egészségügy bevezetésével szeretnék elérni, hogy az informatikai eszközök is segítsék a gyógyulást. Ha egy beteg az orvos elé kerül, akkor az elmúlt öt évben róla keletkezett összes információ az orvos rendelkezésére áll, emelte ki. (A Vartus Gergely e-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos október 4-ei sajtótájékoztóján elhangzottak szerint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, az EESZT fejlesztésére, a majdan felmerült „extra igények” beépítésére mintegy 20 milliárd forint áll rendelkezésre – ennek keretében a tervek szerint az EESZT-be öt évre visszamenőleg töltik majd fel az egészségügyi adatokat. Jelenleg közbeszerzési felhívás szakaszában tart az elképzelés, amely reményeik szerint szerződéskötéssel zárul majd  – a szerk.)  Az idén tavasszal indult és augusztus közepéig tartó próbaüzem alatt 400 ezer receptet elektronikusan adtak ki és 400 ezer ellátási dokumentum is bekerült a felhőrendszerbe, hangsúlyozta Rétvári. Az egészségügyi szolgáltatók 75-80 százaléka már készen ál arra, hogy novembertől minden adatszolgáltatás elektronikusan történjen, közölte.

LMP: az állam a drágább lélegeztetőgépeket választotta

Hadházy Ákos (LMP) arról beszélt, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) korábban lélegeztetőgépek beszerzésére írt ki pályázatot. Hangsúlyozta, hogy a négy ajánlatból három körülbelül 1,7 milliárd forintról szólt, a General Electric által benyújtott negyedik viszont mintegy 800 millióval olcsóbb lett volna. Ezt követően az ÁEEK egy orvosilag nem indokolt apróságot írt be a kritériumok közé, amivel kizárták a General Electricet, mondta a képviselő. A cég jogorvoslati kérelmének beadása után a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a tendert, emelte ki a politikus, hozzátéve: a kormányzat viszont jogi útra terelte az ügyet, hogy az állam "dupla annyi pénzért vehesse meg" ezeket a készülékeket.

Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte, a kormány álláspontja az, hogy olyan gépeket kell beszerezni, amelyek a legjobbak a betegeknek és a kórházaknak. A kormányfő közölte: vizsgálatot kér, mert lehetetlen, hogy egy magyar parlamenti képviselő nyíltan lobbizik egy külföldi cég mellett és megpróbál befolyásolni egy folyamatban lévő közbeszerzési ügyet. "Mennyi pénzt kapott Ön ezért?", kérdezte az LMP-s politikust a miniszterelnök. Szavai szerint ennél korruptabb ügyet még nem látott a parlamentben és arra szólította fel a képviselőt, hogy szégyellje magát.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink