hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A páciensekre hárítják a költségnövekedést a fogorvosok

Az áremelésekkel kockáztatják a fizetőképes kereslet akár jelentős csökkenését is, de nincs más választásuk a fogászati rendelőknek, írja a 24.hu.

A veszélyhelyzet érvényben tartása, valamint az euró árfolyam-emelkedése következtében jelentősen drágultak idehaza a fogászati kezelések – közölte a 24.hu megkeresésére Linninger Mercedes, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke.

Mint fogalmazott, az energiaárak ugrásszerű növekedése miatti drágulás csak a jéghegy csúcsa, a fogászatokban ugyanis már a Covid-19 okozta gazdasági válság is jelentős költségemelkedést okozott.

Megemelkedtek a beszerzési költségek, az egész világot érintő nyersanyaghiány az egekbe tolta az anyagok és eszközök piaci árait. Ráadásul a világban aktuális fenntarthatósági törekvések kivezették, illetve megváltoztatták az egyszer használatos eszközeink jelentős részét, az új, kedvezőbb globális hatású eszközök előállítási és bekerülési költsége is számottevően magasabb. Az energiaárak emelkedése mindezek tetejére nehezítette meg az egészségügyi vállalkozások fenntartását – fejtette ki.

Linninger Mercedes arra is felhívta a figyelmet: különbséget kell tenni a kis- és a nagyvállalkozások, valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) szerződött vállalkozások között. Értelemszerűen az első két esetben – bár az energiaválság különböző mértékben, de minden magánvállalkozót érint – a működésnek a feltétele, hogy a szolgáltatások árait a költségemelkedéshez igazítsák. Ez önerőből, átütemezésekből már nem valósítható meg – folytatta –, tehát a költségek emelkedését a rendelők kénytelenek áthárítani a páciensekre, ezzel kockáztatva a fizetőképes kereslet akár jelentős csökkenését is.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink