hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A Novartis rekordban reménykedik

A svájci Novartis, hazájában a legnagyobb, a világon a hatodik gyógyszergyár szerdán rekord eredményekre adott előrejelzést idénre is, de azért arra is figyelmeztette a befektetőket, hogy a piaci és a gazdasági környezet kihívásai növekednek. A biotechnológia és a molekuláris diagnosztika fejlesztéséé a jövő.

A tavalyi év is sikeres volt: a negyedik negyedévben a Novartis adózott eredménye 1,507 milliárd dollár volt a folytatódó tevékenységekből, 62 százalékkal több az egy évvel korábbi 931 milliónál. A 2007-es utolsó negyedévet szabadalmak lejárta és átszervezési költségek terhelték, környezetvédelmi kötelezettségek miatt. A dollár ingadozása azonban nem segítette a forgalmat: a bevétel a folytatódó tevékenységekből 1 százalékkal 10,077 milliárd dollárra emelkedett 9,931 milliárdhoz képest, ez a piacok helyi valutáiban 8 százalékos többlet elmaradt az elemzői várakozásoktól.
Ezzel tavaly egész évben a Novartis adózott eredménye 8,163 milliárd dollár volt a folytatódó tevékenységekből, 25 százalékkal több a 2007-es 6,54 milliárdnál. A bevétel 9 százalékkal 41,459 milliárd dollárra nőtt 38,072 milliárdról a folytatódó tevékenységekből, ez a piacok helyi valutáiban 5 százalékos növekedésnek felelt meg. Oltóanyagokból több mint 20 százalékkal nőtt a bevétel.
A beszámolóban ismét a gyógyszerrészleg javuló teljesítményével és az oltóanyaggyártásban és a diagnosztikában elért piaci terjeszkedéssel magyarázták a növekedést.
A sikerre tekintettel 25 százalékkal növeli az osztalékot a Novartis, részvényenként 2 svájci frankra a 2007-es 1,60 frankról.


A Novartis tavaly áprilisban 11 milliárd dollárért 25 százalékot szerzett az amerikai Alconban – amely a szem- és látásgondozó szerek legnagyobb gyártója a világon –, opcióval további 52 százalék vásárlására 28 milliárd dollárért. Az eladó a svájci Nestlé élelmiszeripari vállalat.
Utána, tavaly júniusban a Novartis 400 millió dollárért megvette az amerikai Protez Pharmaceuticals biotechnológiai fejlesztő céget is. Az ügylet értékét az adja, hogy az amerikai vállalatnak fontos fejlesztései vannak kórházi fertőzések elleni, széles spektrumú antibiotikumokból.
A Novartis igyekszik több lábon állni: utángyártott (generikus) szerekből második helyezett a világon az izraeli Teva mögött, és nagy jövőt lát a fertőző betegségek elleni szerekben és oltóanyagokban.
A nagy gyógyszergyárak az utóbbi időben általában rákaptak a sokáig elhanyagolt oltóanyagokra, mert az új technológiák és a nemzetközi járványfélelmek jövedelmezővé teszik ezeket a szereket, segítenek az utángyártókkal vívott piaci versenyben. A múlt évtizedben a nagy kutatási-fejlesztési és termelési költségek és a még viszonylag alacsony árak csökkentették az oltóanyagok népszerűségét a gyógyszergyárak körében.
A Novartis maga 2007. júniusban megkapta az EU jóváhagyását egy új influenzaellenes vakcinájára.
2006. júniusban a Novartis 305 millió fontért (569 millió dollár) megvette a brit Neu Tec Pharma Plc biotechnológiai fejlesztő és gyártó céget.
Ugyancsak 2006. júniusban 507 millió dollárt fizetett egy hepatitisz C elleni hatóanyag jogáért az amerikai Human Genome Sciencesnek.
2006. márciusban hasonló hatóanyag jogát vette meg, 525 millió dollárért, a szintén amerikai Idenix Pharmaceuticalstól.
2005 végén megszerezte a világ ötödik számú oltóanyaggyártóját, a kaliforniai Chiron Corporationt, 5,1 milliárd dollárért. A Novartis ezzel a lendületesen növekvő molekuláris diagnosztika üzletágba is belépett. A Chiron harminc féle oltóanyagot állít elő európai üzemeiben. A Chironra alapozva 2006. áprilisban megalakították a Novartis oltóanyag- és diagnosztikai részlegét.

 

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink