hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egészségipar

A Novartis nyeresége 49 százalékkal nőtt

A vártnál nagyobb mértékben, az egy évvel korábbihoz képest 49 százalékkal növelte nyereségét az év első három hónapjában a Novartis, a legnagyobb svájci gyógyszeripari társaság, elsősorban az új típusú influenzavírus elleni oltóanyag kelendőségének köszönhetően.
A Novartis keddi közleménye szerint az adózott nyereség 2,95 milliárd dollár volt az első negyedévben, a bevétel pedig 25 százalékkal 12,1 milliárd dollárra nőtt. Ebből 1,1 milliárd dollár az új vírus elleni szerek forgalmazásából folyt be.
 
A DowJones hírügynökségnek nyilatkozó szakértők kevésbé kiugró eredményre, 2,42 milliárd dolláros profitra és 11,24 milliárd dollár bevételre számítottak.
 
A társaság eredményéhez kedvező árfolyamhatások és számos új termék bevezetése is hozzájárult. Az Egyesült Államokban a sikerek ellenére közel 400 munkahely megszüntetésére kényszerül a cég, mert a közeli jövőben lejár több gyógyszer, például a legkelendőbb gyógyszerek közé számító egyik vérnyomáscsökkentő készítmény és a leukémia kezelésére használt szer szabadalma, ami a bevétel visszaesésével járhat.
 
A gyógyszerszabadalmak kifutásával járó kiesést a társaság az egészségipar gyógyszergyártáson túli területein megindított terjeszkedésével kívánja ellensúlyozni. Ennek részeként az év második felében véglegesítik az amerikai Alcon átvételét. A világ legnagyobb szemápolási cégében a Novartis közel 40 milliárd dollárért szerez 77 százalékos tulajdonrészt.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink