hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A MOSZ alelnöke szerint jogellenes a háziorvosok kényszerítése

Az ügyeletre kényszerítést egy jogi ellentmondás teszi lehetetlenné Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) orvos és jogász végzettségű alelnöke szerint, írja a hvg.hu.

Takács Péter egészségügyi államtitkár egy jogszabályra hivatkozva nemrégiben azt állította, hogy az állam kötelezheti is a háziorvosokat az előírt havi két ügyelet vállalására. Ezt a kényszerítést azonban egy jogi ellentmondás teszi lehetetlenné, így látja Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) orvos és jogász végzettségű alelnöke, mivel a jogszabályban szereplő és a szabálysértéssel vádolt jogalany nem egyezik.

„A jogszabály a háziorvosoknak – mint természetes személyeknek – ír elő kötelező ügyeletet, a kormányhivatal azonban cégeknek küldte ki a jogszabálysértésről szóló határozatot” – mondja, utalva azokra a háziorvosokra, akik társas vállalkozás formájában tevékenykednek.

A szakszervezeti alelnök szerint ebből következően a fenyegető határozat jogellenes. „A jogszabály ugyanis senkinek a kft.-jét vagy bt.-jét nem kötelezi semmire, így szankcionálni sem lehet azokat”. A megfenyegetett háziorvosok semmilyen jogviszonyban nem állnak az OMSZ-szel, szerződés nélkül pedig nem lehet számonkérni rajtuk semmit – véli a szakember, aki azt állítja, hogy jogszerűen nem érheti szankció azokat a háziorvosokat, akik nem akarnak szerződni az OMSZ-szel, de pertársaságba sem lépnének be.

Az, hogy vannak háziorvosok, akik szerződés és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott engedély nélkül álltak neki ügyelni, „munkajogi szempontból ez a lehető legveszélyesebb formáció, arról nem beszélve, hogy ez önmagában jogsértő magatartás. Bármiféle szerződéses alap és NNK engedély nélkül orvosi tevékenységet végezni teljes nonszensz. Ha az orvos hibázik, akkor ő fizetheti majd a saját sebéből a több tízmilliós kártérítést. Aki egy hangyányit is foglalkozik a saját jogbiztonságával, az biztosan nem megy ebbe bele” – vélekedik a MOSZ alelnöke.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink