hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

A miniszter jövedelme

A 24.hu szerint az új Orbán-kormány tagjai közül messze Kásler Miklósnak ment a legjobban 2017-ben. Az 57 milliós összjövedelem töredékét kapta a kórházigazgatásért.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának élére kinevezett orvosprofesszornak szja-bevallása szerint 57 millió forint bevétele volt, amiből 8,6 millió forint adót rótt le. Kásler 2017-ben az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója volt, ebben a minőségében szedett össze 4,75 millió forintos havi bruttót. Ez több mint a négyszerese a jelenlegi miniszteri fizetésének.

A 24.hu június elején fordult a tárcához pontos információkat kérve arról, hogy milyen forrásokból állt össze az 57 milliós, politikusok között is kiugróan magas éves jövedelem. Visszajelzés azóta sem érkezett.

A lap saját kutatása szerint Kásler az Onkológiai Intézet igazgatójaként csupán a töredékét kereshette a bevallott 57 milliónak. A kórházigazgatók bérezését a legutóbbi szabályozás alkalmával az intézmény bevételeihez igazítva kategorizálták. Ennek alapján az ország legnagyobb egészségügyi centrumait irányító igazgatók sem kaphatnak bruttó 1,1-1,2 millió forintnál magasabb fizetést. Kásler Miklós pedig a közepes forgalmúnak tekinthető Onkológiai Intézet igazgatójaként nem kereshetett többet bruttó 800-900 ezer forintnál, amiből éves szinten legfeljebb 10-11 millió jönne össze.

A miniszter júniusban leadott vagyonbevallásából még annyi olvasható ki, hogy mellékesként havi 1 milliót keres egy közelebbről meg nem nevezett kutatási tevékenység révén. Ez a bevételi forrása vélhetően korábban is megvolt, ami további 12 milliós tételt jelenthetett a kasszában. Kásler a kutatásokon kívül oktatóként is kaphatott fizetést, de az elmúlt években közszereplővé is vált. Az M1 televízióban beszélgetős sorozatműsort készített a nemzeti sorskérdésekről Nemzeti nagyvizit címmel, a műsorfolyamból pedig több kötetben könyvet is kiadtak, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink