hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A mentőktől a fogyatékkal élőkig

A 112-es segélyhívószámról, a mammográfiáról és a mentőkről is szó volt a parlament hétfői ülésén a kérdések és az azonnali kérdések között.

 Jobbik: a fogyatékkal élők családtagjainak járó juttatásokról

Vágó Sebestyén (Jobbik) arról beszélt, hogy életszerűtlen a fogyatékkal élők családjait érintő új kormányzati intézkedés, hiszen csak azokra vonatkozik, akik közvetlenül a nyugdíjba vonulásuk előtt tették ezt. Kitért arra is, hogy azok az emberek, akik 24 órában gondoskodnak szeretteikről otthonaikban, megalázóan alacsony juttatásban részesülnek. Figyelembe veszik az érintettek követeléseit?, kérdezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kiemelte: folyamatosan konzultálnak az érintettekkel, és éppen az ő javaslatuk volt, hogy aki a saját gyerekét otthon ápolja, annak nyugdíj-kiegészítést vezessenek be, aminek az összege 50 ezer forint. Ezt azt intézkedést támogatni és nem támadni kellene, mondta az államtitkár.

 MSZP: hány mammográfiás gép hibásodott meg a fővárosban?
    
Kunhalmi Ágnes (MSZP) szerint Magyarországon évente 5-6 ezer új emlőrákos beteget fedeznek fel és nagyjából kétezer nő bele is hal a betegségbe vagy annak következményeibe. Az emlőrák kezelése annál hatékonyabb, minél hamarabb ismerik fel a daganatot; a betegség megelőzésének leghatékonyabb eszköze a mammográfiai szűrés, mutatott rá. Elmondta, sajtóhírek szerint több mammográfiás gép is elromlott a fővárosi kórházakban, ami azt jelenti, hogy csak januárra vagy februárra lehet időpontot kérni. Azt tudakolta, hány berendezés hibásodott meg.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a szűrővizsgálatokon nincs várólista, 40-50 százalék közötti a megjelenési arány. Kilencezer rosszindulatú daganatot sikerült az elmúlt években még időben felfedezni. Ismertetése szerint országosan 40 komplex szűrőközpont, hét szűrőállomás és három emlőszűrő mobil állomás végez szűréseket. Közölte, a jövőben 10 új mammográfiás szűrőbusz áll majd munkába. Ha egy gép meghibásodik, akkor a tisztifőorvos feladata másik szolgáltató kijelölése. Az említett esetekben mindenhol igyekeztek átmeneti megoldást találni a gépek megjavításával vagy bérléssel, vagy más szolgáltatóval való szerződéskötéssel, mondta.

MSZP: mit tesznek azért, hogy 112 tárcsázásakor tényleg gyorsan érkezhessen a segítség?

Horváth Imre, (MSZP) azt kérdezte, tesz-e a kormány intézkedéseket azért, hogy a 112 tárcsázásakor tényleg gyorsan érkezhessen a segítség. A képviselő szerint ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, súlyos problémák vannak a rendszer gyakorlati működésében és csak rengeteg időveszteség árán lehet segítséget kérni.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár azt mondta: vitathatatlan, hogy a 112-es segélyhívó működésével kapcsolatban előfordulnak hibák, de ez a rendszer még mindig biztosabb segélyhívónak számít, mint az azt megelőző. Ugyanakkor felelőtlennek tartotta, ha elbizonytalanítják a bajba jutott embereket, hogy ezt a számot hívják.

LMP: miért büntetik a szegény településeket?

Ikotity István (LMP) azt kérte számon a kormányon, hogy egyes kistelepüléseknek az Államkincstár döntése alapján vissza kell fizetniük a falugondnoki szolgálatra felvett állami támogatást, mert nem jelentették le az általuk vásárolt új falubuszok rendszámát.

Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár elismerte, hogy tucatnyi település nem tett eleget a törvényben foglalt adatszolgáltatási kötelezettségének, ugyanakkor jelezte: ezek az önkormányzatok rendkívüli támogatás kaphatnak, hogy vissza tudják fizetni a jogtalanul igénybe vett összeget.

Fidesz: hogyan alakul a mentőszolgálat jövője?

Kovács József (Fidesz) a mentőszolgálat fejlesztése ügyében tett kormányzati lépéseket méltatta. Mint mondta, a 2010-ben a Fidesz-KDNP 500 milliárd forintos fejlesztést indított el a mentőszolgálatnál, új gépeket, műszereket, új mentőállomásokat, mentőkocsikat állítottak szolgálatba.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: 2010-ben olyan állapotot örököltek, amelyet a folyamatos megszorítások és a tudatos privatizációra készülés jellemzett. Felhívta a figyelmet a mentőkocsik beszerzésére és a bérek emelésére is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink