hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A magyarok 10 százaléka számít megfelelő ellátásra a közkórházakban

Azzal, hogy „Az egészségügy a legjobb ellátást biztosítja számomra” a magyar megkérdezetteknek mindössze a 10 százaléka értett egyet, írja a 24.hu.

Miközben a világ nagy részén még mindig a koronavírust tartják az egyik legveszélyesebb egészségügyi problémának, addig Magyarországon a daganatos betegségek miatt aggódunk leginkább – idéz a 24.hu abból kutatásból, amelyet az Ipsos készített a világ 34 országában.

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy melyeket tartják a legnagyobb problémáknak az egészségügyben, cikkünkben a Magyarországra vonatkozó két legnagyobb értékű választ emeltük ki. A várólista, mint probléma 65 százalékos említést kapott,

ez messze meghaladja a világátlagot (42 százalék), de hasonlít Chiléhez, Portugáliához és Lengyelországhoz. A várólistákat az Egyesült Arab Emírségekben tartják a legkisebb problémának, igaz, ebben az országban gyakorlatilag mindennel teljesen elégedettek.

A szükségesnél kevesebb egészségügyi dolgozó Svédországban (76 százalék), Franciaországban (69 százalék), illetve Hollandiában és Belgiumban (67 százalék) számít súlyos gondnak a válaszadók szerint, de Magyarország jobb szereplése itt is csak viszonylagos (61 százalék).

Az egészségügyi ellátásról két állítást tettek a kutatók, amelyekkel kapcsolatban kíváncsiak voltak a lakosság véleményére. Azzal, hogy „Az egészségügy a legjobb ellátást biztosítja számomra” a magyar megkérdezetteknek mindössze a 10 százaléka értett egyet.

Ez nem csak messze a legrosszabb értékelés volt, de a negatív válaszok aránya is jóval meghaladta a többi országét: a válaszadók 70 százaléka nem értett egyet. Bár a régiónkból részt vett másik két országban (Románia, Lengyelország) is elégedetlenek az emberek, közel sem annyira, mint nálunk.

Hasonlóképpen az utolsó helyre kerültünk annál az állításnál is, amely szerint az országban mindenki ugyanolyan általános egészségügyi ellátást kap. Itt 42 százalékos volt az egyetértők aránya a világátlagot tekintve, ehhez képest Magyarországon csak 15 százalék gondolta így. 70 százalék itt is azt mondta, hogy jelen van az eltérő bánásmód az egészségügyben – a román és a lengyel egyet nem értők aránya jóval elmaradt (56–57 százalék).

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink