hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A magyar beteg: ha munkát keres, turista lesz

Hogyan lesz például egy ideiglenesen Angliában dolgozó magyar orvos egyszeriben külföldi turista, ha betegként saját kollégáival gyógyíttatná magát itthon – erről is a NOL.

Néhány napja került nyilvánosságra az egészségügyi salátatörvény tervezete, amely a határokon átnyúló uniós egészségügyi ellátások nemrég életbe lépett új rendszeréhez igyekszik igazítani az amúgy sem egyszerű hazai szabályozást – emlékeztet a lap. Ebben szerepel például: megtiltanák a külföldön dolgozóknak, hogy egyidejűleg két helyen – a hazai és az új külföldi lakhelyükön – legyen orvosi ellátásra jogosító biztosításuk. Csak egyetlen helyen fizethetnének járulékot, és csak egyetlen államban kaphatnának (belföldiként) közfinanszírozott orvosi szolgáltatásokat. Például így megszűnik az a lehetőség is, hogy a külföldi egyetemre járó diákok szülei gyermekük külhoni tartózkodása idejére itthon egyéni szerződéssel (havi 6600 forintért) megvásárolhassák a magyarországi térítésmentes ellátás jogát.

A tervezet szerint a külföldön munkát végzőknek a hazai egészségbiztosítási rendszerből 15 napon belül ki kell jelentkezniük, idehaza érvénytelenítik a taj számukat, és ettől kezdve már csak a külföldiekre érvényes szabályok szerint kaphatnak Magyarországon orvosi ellátást. Például térítésmentes sürgős ellátásra is csak akkor lennének jogosultak, ha külföldi biztosítójuknál kiváltották a „turisták” uniós ellátására jogosító kártyát.

A lap idéz is egy példát a leendő viszonyokra: ha valaki magyar állampolgárként, de külföldi biztosítottként tervezett beavatkozást végeztetne itthon – akár csak egy mandulaműtétet is –, az ottani biztosító engedélyével és pénzügyi jótállása mellett fogadhatnák a hazai kórházak. Például ha valaki Londonban jár egyetemre, és a hallgatói jogviszonya hivatalosan Angliában teremt számára közfinanszírozott ellátást, mielőtt még itthon bármilyen tervezett beavatkozásra jelentkezne, odakint kell kérvényeznie, hogy Magyarországon történjék meg az ellátása. De még ekkor is előbb magának kell állnia a költségeket, mert a külhoni biztosítók utólag térítik a számlát. Azt sem árt tudni, hogy a külföldi biztosító megtagadhatja a hazai ellátáshoz az engedélyt, s mondhatja azt is, az illető várja ki a sorát például az angliai biztosítottak között – olvasható a nol.hu-n.

hirdetés

Könyveink