hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A legjobban menő kórházi osztályok is bezárnak

Meddig folytatódhat még az egészségügyi szolgáltatások leépítése a munkaerőhiány miatt, és mit éreznek ebből a betegek? A hvg.hu cikke.

A fővárosi Uzsoki Utcai Kórház tüdőgyógyászati osztály kapacitásainak "szélsőséges beszűkülése" miatt 34-ből 20 ágyat december 1-től szüneteltetni kényszerülnek, miután összesen két tüdőgyógyász szakorvos maradt a kórházban a nyugdíjazás és orvoselvándorlás miatt. November közepén a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház jelezte, hogy a Kalocsai Szent Kereszt Kórház Telephelyen felfüggesztik a csecsemő- és gyermekosztály, illetve a szülészeti ellátás működtetését szakorvoshiány miatt – itt végül kecskeméti gyermekorvosok és egy decemberben munkába álló gyermekorvos segítségével sikerült helyreállítani az ellátást. Szolnokon, a Hetényi Géza Kórházban, ahol már nyáron megszűnt a csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív ellátás, november elsejétől megszűnt a csecsemő- és gyermekkardiológiai ellátás is. És a lista szinte naponta bővül, írja a lap.

Az ország különböző pontjain fekvő kórházakban dolgozó források, ápolók, orvosok és a lap által megkérdezett szakemberek szerint jelenleg úgy tűnik, hogy csak romlani fog a helyzet a folyamatos elvándorlás okozta munkaerőhiány miatt. Ráadásul már nem is feltétlenül külföldi munka a cél, hiszen csábítóan nyugodtabb körülmények várják a magánellátásba menekülő egészségügyi szakembereket is.

“Az emésztőszervrendszeri vérző betegeket most ide-oda pakolják a fővárosban, mert az egyik nagy kórházban megszűnt a gasztroenteorológia, és leosztották a terhelést több másik kórházra. Ömlenek be a betegek a sürgősségire, mára nagyjából ez vált az alapellátás pillérévé, pedig nem is önálló szerv, hanem egy kórház része, amely a komplett klinikai hátteret adja a sürgősségi egység működéséhez” – meséli egy a sürgősségi ellátásban dolgozó és arra rálátó forrásunk. Hozzáteszi, hogy a beáramló plusz betegeket a radiológia, a labor és a konziliárus klinikai egységek is vizsgálják, így a komplett kórházi ügyeletek vannak leterhelve.

És hogy mit érez meg mindebből a beteg? “Azt fogja érzékelni, hogy romlanak az életkilátásai, és egyre rosszabbak az esélyei a gyógyulásra" – mondja Kunetz Zsombor egészségügyi elemző. Szerinte a lassan napi szintűvé váló osztálybezárásokra nem lesz gyógyír az új egészségügyi törvény sem, ami megyei szintre emelné az erőforrások koordinálását. “A megyei kórház kizárólag abban lesz érdekelt, hogy felduzzassza a saját ellátását, elvonva minden erőforrást a kisebb intézményektől” – teszi hozzá a szakember. Kunetz Zsombor úgy véli, mostanra alakult ki végérvényesen az az állapot, hogy akinek van pénze, az elmegy a magánellátásba – bár egyes helyeken ma már ott is jócskán megnőttek a várakozási idők.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink