hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

A kutatók már dolgoznak a gyógyhatású szalonnán

A közelmúltban kibontakozott kolbász kontra egészség kommunikáció háborúban aktívan használják a tudományt a húsosok is – az antioxidánsok hentesipari bevetéséről ír az Origo.

Eva Tornberg, a Lundi Egyetem élelmiszertechnológia professzora munkatársaival és számos európai partnerintézettel egy olyan kutatási programon dolgozik, melynek célja, hogy minimálisra csökkentsék az oxidációt a feldolgozott húskészítményekben. Elképzelésük szerint ez csökkenteni fogja a vastagbélrák kialakulását, amely nemcsak Magyarországon, de Svédországban is súlyos probléma.

A program magába foglalja az antioxidánsok kivonását az ezekben gazdag növényekből és bogyókból, majd a húskészítményeket ezen antioxidánsok hozzáadásával készítik el. Az ezt követő állatkísérletek fogják majd kimutatni, hogy ez az eljárás csökkenti-e a rák előfordulási gyakoriságát vagy sem.

„Az antioxidánsokkal készült kolbászok lehetőséget adnak a rák kockázatának csökkentésére azok számára is, akik – minden tanács ellenére – még mindig nem fogyasztanak elég antioxidánst” – idézik Tornberg reményeit az origo.hu-n.

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink