hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A kötelező kamarai tagság zsarolás

Cser Ágnes szerint nem igaz, hogy a munkavállalók kérték a kötelező kamarai tagság visszaállítását. Az EDDSZ elutasítja Szócska Miklós kijelentését is, mely szerint ezzel helyreáll az ágazatban dolgozók erkölcsi megítélése.

Amint arról MedicalOnline tegnap beszámolt országos aláírásgyűjtési akciót indít a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ), egyúttal felkéri a kormányt, hogy soron kívül kezdeményezze a kötelező kamarai tagságot visszaállító törvény eltörlését.

Cser Ágnes, a szervezet elnöke csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatójukon azt mondta: nem igaz, hogy a munkavállalók kérték a kötelező kamarai tagság visszaállítását. Elutasítják továbbá Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár kijelentését, mely szerint ezzel helyreáll az ágazatban dolgozók erkölcsi megítélése.

Emlékeztetett arra: a kötelező kamarai tagság még Csehák Judit egykori szocialista miniszter nevéhez köthető, akinek a reformbizottságát Jávor András, a jelenlegi szaktárca közigazgatási államtitkára vezette.

"A kétharmados választásai győzelemmel nem adtunk felhatalmazást Jávor Andrásnak, hogy valóra váltsa Csehák Judit álmát" - fogalmazott az EDDSZ elnöke, aki szerint a kötelező kamarai tagság arról szól, "hogyan lehet rövid pórázon tartani az ágazat munkavállalóit".

Mint mondta, tavaly december óta többször is kezdeményeztek tárgyalást az ügyben, de erre mostanáig sem Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, sem Szócska Miklós államtitkár nem reagált. Kérték azt is, hogy hívják össze az egészségügyi ágazat érdekegyeztető tanácsát, de ezt sem tették meg.

Hozzátette: egyszer sikerült személyesen tárgyalnia a miniszterrel, az egészségügyi és a szociális államtitkárral, s akkor elmondta, hogy a kötelező kamarai tagságot a munkavállalók nem kérték.

Cser Ágnes azt is elmondta, hogy az adófizetők pénzéből az idén 90 millió forintot költenek a kötelező kamarai tagság visszaállítására, ebből 60 millió a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamaráé (MESZK).

Kijelentette: ha a dolgozók nem lépnek be a köztestületbe, elvesztik munkájukat, megélhetésüket, tehát ez az intézkedés "zsarolás". Úgy fogalmazott, olcsóbb 60 millió forintból féken tartani a dolgozókat, mint véghezvinni egy bérfejlesztést.

Cser Ágnes kiemelte: Angliában az orvosok ötszörös, sőt tízszeres bérért tudnak dolgozni, kötelező kamarai tagság nélkül, míg Svédországban a tagság díjmentes.

Az egészségügyi ágazatban a kötelező kamarai tagságot visszaállító törvény áprilisban lépett életbe. Az egészségügyi szakképesítéssel rendelkezők három hónapot kaptak arra, hogy megújítsák tagságukat, a határidő kedden éjfélkor járt le.

Paphalmi Rita, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) elnöke kedden azt mondta: már felvették a kapcsolatot a három – az orvosi, a gyógyszerészi és az egészségügyi szakdolgozói – kamarával, és megegyeztek abban, hogy amint elkészül a kamarák saját nyilvántartása, azt a hivatalnak is elküldik. Ha az EEKH ellenőrzésének pillanatában valaki még nem lépett be szakmai köztestületébe, azt a hivatal törli a működési nyilvántartásból, így az nem végezhet egészségügyi tevékenységet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink