hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A korrupciótól a börtönkórházig

Korrupció, kórház és börtönkórház is szerepelt az Országgyűlés keddi napirendjén a kérdések és azonnali kérdések között.

LMP: korrupciógyanús közbeszerzések miatt büntették az Állami Egészségügyi Ellátó Központot

Hadházy Ákos (LMP) arról beszélt, hogy már másodszor büntették meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központot korrupciógyanús közbeszerzés miatt. Kért-e vizsgálatot az ügyben Orbán Viktor miniszterelnök? – kérdezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy reagált: Hadházy Ákos azt kérte számon a kormányon, hogy miért nem egy külföldi cég nyert egy közbeszerzésen. Egyébként pedig ha valahol szabálytalanság történik, a jogorvoslati rendszer azt kiküszöböli – jegyezte meg.

MSZP: épül-e kórház Székelyföldön?

Kiss László (MSZP) az esetleges partiumi vagy székelyföldi kórházépítésre kérdezett rá. Arra várt választ: mikor készül el a végleges koncepció egy a magyar állam által Erdélybe építendő egészségügyi intézményről. Kik dolgoznak majd ott? – sorolta kérdéseit.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kijelentette: nem lehet tudni, hogy a képviselő most pontosan kinek és minek drukkol. Emlékeztetett a szocialisták 2005-ös kampányára, amikor 23 millió románnal riogattak. Sorolta azokat a magyar beruházásokat, amelyek a Kárpát-medencében futnak, a többi között óvodafejlesztéseket és magyar nyelven oktató felsőoktatási intézmények segítését emelte ki. Az egészségügyi ellátások előrevitelét a MÁÉRT is segítheti, tette hozzá.

Jobbik: miért nem veszik figyelembe a helyiek döntését?

Kulcsár Gergely (Jobbik) elmondta: ugyan érvénytelen lett a berettyóújfalui börtönkórházzal kapcsolatos helyi népszavazás, de a véleményt nyilvánítók közel kétharmada elutasította azt. Utalt Kósa Lajos korábbi fideszes frakcióvezető nyilatkozatára, amely szerint, aki nem ment el szavazni, a döntést azokra bízták, akik elmentek. Szerinte a helyi vezetés arrogánsan, antidemokratikus módon próbálja segíteni a beruházást. Az a helyes, ha nem veszik figyelembe a helyiek döntését? kérdezte.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára közölte: a berettyóújfaluiak úgy döntöttek, nem akarják megakadályozni a börtönkórház építését, amely szerinte a helyiek érdekét szolgálja. 

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink