hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A kormányt nem érdekli?

Az, hogy nincs önálló minisztériuma a területnek, valójában azt szolgálja, hogy a lehető legkevesebb szó essen az egészségügyről, írja az MNO.

Az egészségügy kihívásaira a politikai szereplők csupán részleges válaszokat adnak, jelentős reformra továbbra sincs sok esély. A kormányoldalon ugyanis az egészségügy háttérbe szorítása a legfőbb politikai törekvés – hangzott el a Friedrich-Ebert-Stiftung és a Political Capital Gyógyítható-e az egészségügy? című konferenciáján az MNO beszámolója szerint.

Juhász Attila, a Political Capital ügyvezető igazgatója előadásában arról beszélt: az, hogy továbbra sincs önálló minisztériuma a területnek, valójában azt szolgálja, hogy a lehető legkevesebb szó essen az egészségügyről. Hangsúlyozta: egyre élesebben kirajzolódik, hogy az egészségügy helyzete az egyik legsúlyosabb probléma Magyarországon. Míg ugyanis a közvélemény-kutatások szerint 2012-ben 11 százalékkal ez a probléma az ötödik helyre került a rangsorban, addig 2014-ben már 21 százalékkal a harmadik helyre ugrott, tavaly pedig 37 százalékkal már az egészségügy helyzetét ítélték meg a legproblematikusabbnak.

Az eseményen Kollányi Zsófia, az ELTE egészségpolitika és egészség-gazdaságtan tanszék adjunktusa riasztó számokkal mutatta be, hogy mennyivel rosszabbak hazánkban az egészségi kilátások az EU más országaihoz képest. – A magyar és a svéd férfiak születéskor várható élettartama között például 9 év különbség van az Eurostat 2013-as, legutóbbi adatai alapján, és nem valószínű, hogy ez mára javult volna – mondta. Az országon belüli, területi egyenlőtlenségek is óriásiak, és nem csak Budapest és a vidéki kistelepülések összehasonlításában. A várható élettartam tekintetében 2015-ben például a főváros kerületei között meglepően nagy különbségek voltak. A Központi Statisztikai Hivatal mutató szerint a férfiak között 10 év, a nőknél pedig 5 év az eltérés a VIII. és az I. kerületben élők várható élettartama között. Országosan rosszabb a helyzet: a várható élettartamban a férfiak között 14, míg a nőknél 10 is lehet az eltérés a különböző régiók között.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink